Money.plFirmaAkty prawne

Dziennik Ustaw - rok 2002, nr 241, poz. 2082 z dnia 2002-12-31

Wydany przez:Minister Finansów
Data ogłoszenia:2002-12-31
Tytuł aktu:Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego w imporcie.
Status aktu prawnego:Uchylony
Treść aktu prawnego:  pobierz treść dokumentu
Data wydania:2002-12-31
Data wejscia w życie:2003-01-01
Data obowiązywania:2003-01-01
Pełna treść dokumentu: Dziennik Ustaw - rok 2002, nr 241, poz. 2082 z dnia 2002-12-31
Na podstawie art. 54 ust. 2 ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:


§ 1. Określa się wykaz towarów wymienionych w załącznikach nr 1, 3, 5 i 6 do ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym w układzie odpowiadającym Polskiej Scalonej Nomenklaturze Towarowej Handlu Zagranicznego, w brzmieniu ustalonym w załącznikach nr 1-4 do rozporządzenia.

§ 2. Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 27 grudnia 2001 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego w imporcie (Dz. U. Nr 155, poz. 1814 oraz z 2002 r. Nr 27, poz. 270).

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.

____________
1)  Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 32, poz. 301, Nr 43, poz. 378 i Nr 93, poz. 834).
2)  Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 1993 r. Nr 28, poz. 127 i Nr 129, poz. 599, z 1994 r. Nr 132, poz. 670, z 1995 r. Nr 44, poz. 231 i Nr 142, poz. 702 i 703, z 1996 r. Nr 137, poz. 640, z 1997 r. Nr 111, poz. 722, Nr 123, poz. 776 i 780, Nr 137, poz. 926, Nr 141, poz. 943 i Nr 162, poz. 1104, z 1998 r. Nr 139, poz. 905 i Nr 161, poz. 1076, z 1999 r. Nr 50, poz. 499, Nr 57, poz. 596 i Nr 95, poz. 1100, z 2000 r. Nr 68, poz. 805 i Nr 105, poz. 1107, z 2001 r. Nr 12, poz. 92, Nr 39, poz. 459, Nr 56, poz. 580, Nr 63, poz. 639, Nr 80, poz. 858, Nr 90, poz. 995, Nr 106, poz. 1150 i Nr 122, poz. 1324 oraz z 2002 r. Nr 19, poz. 185, Nr 41, poz. 365, Nr 86, poz. 794, Nr 153, poz. 1272, Nr 169, poz. 1387 i Nr 213, poz. 1800 i 1803.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH PRZYWÓZ Z ZAGRANICY JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 3%
 
PozycjaKod PCNWyszczególnienie
1    0101Konie, osły , muły i osłomuły, żywe
2    0102Bydło żywe
3    0103Trzoda chlewna żywa
4    0104Owce i kozy, żywe
5    0105Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
6    0106Pozostałe zwierzęta żywe
7    0201Mięso wołowe świeże lub chłodzone
8    0202Mięso wołowe mrożone
9    0203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone
10    0204Mięso baranie i kozie, świeże, chłodzone lub mrożone
11    0205 00Mięso końskie, z osłów, mułów i osłomułów - świeże, chłodzone lub mrożone
12    0206Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów, świeże, chłodzone lub mrożone
13    0207Mięso i jadalne podroby, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone
14    0208Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, chłodzone lub mrożone
15    0209 00Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
  Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa i podrobów:
16    0210 19 51 0- - - - - - Bez kości
17    0210 19 81 0- - - - - - Bez kości
18    0210 99 71 0- - - - - - Otłuszczone wątróbki gęsie i kacze, solone lub w solance
19    0210 99 79 0- - - - - - Pozostałe
20    0210 99 80 0- - - - - Pozostałe
21    0210 99 90 0- - - Mąki i mączki jadalne, z mięsa lub podrobów
22    0301Ryby żywe
23    0302Ryby świeże lub chłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego objętego pozycją 0304
24    0303Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego rybiego mięsa objętego pozycją 0304
25    0304Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, chłodzone lub mrożone
  Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego, czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mąki, mączki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi:
26    0305 10 00 0- Mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
27  * 0305 20 00 0- Wątróbki, ikra i mlecze, z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance1
28  * 0305 30 11 0- - - Z dorsza pacyficznego z gatunku Gadus macrocephalus1
29  * 0305 30 19 0- - - Pozostałe1
30    0305 30 30 0- - Z łososi pacyficznych (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou, Oncorhynchus rhodurus), z łososia atlantyckiego (Salmo salar) i z głowacicy (Hucho hucho), solonych lub w solance
31    0305 30 50 0- - Z halibuta niebieskiego (Reinhardtius hippoglossoides) solonego lub w solance
32  * 0305 30 90 0- - Pozostałe1
33    0305 41 00 0- - Łososie pacyficzne (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou, Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho)
34    0305 42 00 0- - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)
35    0305 49- - Pozostałe
36  * 0305 51 90 0- - - Suszony, solony1
37ex* 0305 59- - Pozostałe1 - z wyłączeniem PCN 0305 59 11 0
38    0305 61 00 0- - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)
39    0305 62 00 0- - Dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus)
40    0305 63 00 0- - Sardela (Engraulis spp.)
41    0305 69- - Pozostałe
42    0306Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
43    0307Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; wodne bezkręgowce inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z wodnych bezkręgowców innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi
44    0401Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego
45    0407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane
46    0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego
47    0409 00 00 0Miód naturalny
48    0502Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i inna sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści
49    0503 00 00 0Włosie końskie i odpadki z niego, nawet pakowane w warstwy, na nośniku lub bez nośnika
50    0504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
51    0505Skóry i pozostałe części ptaków z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (nawet darte) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki z piór lub części piór
52    0506Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych wyrobów
53    0507Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych wyrobów
54    0508 00 00 0Koral i podobne materiały, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieobrobione inaczej; skorupy mięczaków, skorupiaków lub szkarłupni i kości sepii, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu, proszek i ich odpadki
55    0509 00Gąbki naturalne pochodzenia zwierzęcego
56    0510 00 00 0Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna, żółć nawet suszona; gruczoły i pozostałe wyroby zwierzęce używane do przygotowania wyrobów farmaceutycznych, świeże, chłodzone, mrożone albo inaczej tymczasowo zakonserwowane
57    0511Wyroby pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi
58    0601Bulwy, korzenie bulwiaste, cebulki, łodygi podziemne i kłącza w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie inne niż korzenie objęte pozycją 1212
59    0602Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia
60    0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
61    0604Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych, oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
62    0701Ziemniaki, świeże lub chłodzone
63    0702 00 00Pomidory, świeże lub chłodzone
64    0703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe świeże lub chłodzone
65    0704Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone
66    0705Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone
67    0706Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone
68    0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone
69    0708Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub chłodzone
70 ex 0709Pozostałe warzywa świeże lub chłodzone - z wyłączeniem PCN 0709 52 00 0, 0709 60 91 0, 0709 60 95 0, 0709 60 99 0 i 0709 90 39 0
71    0711 20- Oliwki
72 ex 0713Suszone warzywa strączkowe, łuskane, nawet bez skórki albo dzielone - z wyłączeniem PCN 0713 20 00 0
  Maranta, salep i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi:
73    0714 90 90 0- - Pozostałe
  Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
74    0802 21 00 0- - W łupinie
75    0802 22 00 0- - Bez łupiny
76    0802 31 00 0- - W łupinie
77    0802 32 00 0- - Bez łupiny
  Winogrona:
78    0806 10- Świeże
79 ex 0807Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem PCN 0807 20 00 0
80    0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
81    0809Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
82 ex 0810Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem PCN 0810 50 00 0
  Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
83  * 0904 11 00 0- - Nierozgniatany ani niemielony2
84  * 0904 20 30 0- - - Pozostałe2
85  * 0908 10 00 0- Gałka muszkatołowa3
86  * 0909Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu i kminku; jagody jałowca4
87    0910 99 10 0- - - Nasiona kozieradki
88    1001Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin)
89    1002 00 00 0Żyto
90    1003 00Jęczmień
91    1004 00 00 0Owies
92    1005Kukurydza (ziarna)
93    1006 10- Ryż niełuskany
94    1007 00Ziarno sorgo
95    1008Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
96    1201 00Nasiona soi, nawet łamane
97    1203 00 00 0Kopra
98    1204 00Nasiona lnu, nawet łamane
99    1205Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
100    1206 00Nasiona słonecznika, nawet łamane
101 ex 1207Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane - z wyłączeniem PCN 1207 99 98 1
  Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, inne niż z gorczycy:
102    1208 10 00 0- Z soi
103    1209Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu
104    1210 10 00 0- Szyszki chmielowe, niemielone, niesproszkowane ani nie w formie granulek
105 ex 1211Rośliny i ich części (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane - z wyłączeniem PCN 1211 90 98 0
  Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe wyroby roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum), w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:
106    1212 91- - Burak cukrowy
107    1212 99- - Pozostałe
108    1213 00 00 0Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek
109    1214Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna, koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne wyroby pastewne, nawet granulowane
110    1301Szelak; gumy naturalne, żywice, gumożywice i oleożywice (na przykład balsamy)
  Soki i ekstrakty roślinne:
111    1302 19 91 0- - - - Lecznicze
112    1302 19 98 9- - - - - Pozostałe
113    1402 00 00 0Materiały roślinne, w rodzaju stosowanych głównie do wyściełania lub wypychania (na przykład kapok, włosie roślinne, trawa morska), nawet pakowane w warstwy, na nośniku lub bez nośnika
114  * 1403 00 00 0Materiały roślinne, w rodzaju stosowanych głównie do produkcji szczotek lub mioteł (na przykład sorgo, piassawa, perz i korzeń ryżowy), nawet w kłębkach lub wiązkach5
115 ex 1404Wyroby roślinne gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - z wyłączeniem PCN 1404 20 00 0
116    1501 00Tłuszcz wieprzowy (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503
117    1502 00Tłuszcze wołowe, owcze lub kozie, inne niż te objęte pozycją 1503
  Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane lub nieprzygotowane inaczej:
118    1503 00 11 0- - Do zastosowań przemysłowych
119    1503 00 30 0- Olej łojowy do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
  Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane ale niemodyfikowane chemicznie:
120    1504 10- Oleje z wątróbek rybich i ich frakcje
121    1504 20- Tłuszcze, oleje i ich frakcje, z ryb, inne niż oleje z wątróbek
122  * 1504 30 10 0- - Frakcje stałe6
123    1504 30 90 0- - Pozostałe
124    1506 00 00 0Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
125    1516 10- Tłuszcze i oleje zwierzęce i ich frakcje
  Wosk pszczeli i pozostałe woski owadzie, nawet rafinowane lub barwione:
126    1521 90 91 0- - - Surowe
127    1521 90 99 0- - - Pozostałe
  Roślinne materiały i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
128    2308 00 90 0- Pozostałe
  Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt:
129    2309 90 10 0- - Roztwory z ryb lub ssaków morskich
130    2401 10- Tytoń nieodżyłowany
  Albumina jaja:
131    3502 11 90 0- - - Pozostała
132    3502 19 90 0- - - Pozostała
  Rury, przewody i węże oraz ich wyposażenie (np. złącza, kolanka, kołnierze) z tworzyw sztucznych:
133    3917 10 10 0- - Z utwardzonych białek
134    4001 10 00 0- Naturalny lateks kauczukowy, nawet wstępnie wulkanizowany
135    4001 30 00 0- Balata, gutaperka, guayule, chicle i podobne żywice naturalne
136    4102Surowe skóry owcze lub jagnięce (świeże lub solone, suszone, wapnione, piklowane lub inaczej konserwowane, ale niepoddane garbowaniu, pergaminowaniu lub dalszej wyprawie), nawet z wełną lub dwojone, inne niż te wyłączone uwagą 1(c) do niniejszego działu
  Pozostałe surowe skóry i skórki (świeże lub solone, suszone, wapnowane, piklowane lub inaczej konserwowane, ale niepoddane garbowaniu, pergaminowaniu lub dalszej wyprawie), nawet odwłoszone lub dwojone, inne niż te wyłączone uwagą 1(b) lub (c) do niniejszego działu:
137    4103 30 00 0- Ze świń
138    4103 90 00 0- Pozostałe
139 ex 4301Skóry surowe futerkowe (włącznie z łbami, ogonami, łapami i innymi częściami lub kawałkami nadającymi się do wykorzystania w kuśnierstwie) inne niż skóry i skórki objęte pozycjami 4101, 4102 lub 4103 - z wyłączeniem PCN 4301 90 00 0
140  * 4404
Obręcze drewniane; pale rozszczepione; tyczki, żerdzie, paliki, kołki, o zaostrzonym końcu ale nieprzetarte wzdłużnie;
drewno obrobione, ale nietoczone, wygięte lub w inny sposób obrobione, nadające się do wyrobu lasek, parasoli, rękojeści do narzędzi itp.; wióry itp.7
141    4501 10 00 0- Korek naturalny, surowy lub wstępnie obrobiony
142    5001 00 00 0Kokony jedwabników nadające się do motania
143    5101 11 00- - Wełna strzyżona
  Cienka lub gruba sierść zwierzęca, z wyjątkiem zgrzebnej lub czesanej:
144    5102 19 10 0- - - Z królika angorskiego
145    5102 19 40 0- - - Z wielbłąda, jaka, kóz angorskich, tybetańskich lub podobnych kóz
146    5301 10 00 0- Len surowy lub roszony
147    5301 30 10 0- - Pakuły
148    5302Konopie siewne (Cannabis sativa L.), surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; odpady i pakuły konopi siewnych (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)
149    5303Juta i pozostałe włókna łykowe (z wyłączeniem lnu, konopii i ramii), surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły i odpady z nich (włącznie z odpadami przędz i szarpanką rozwłóknioną)
150    5304Sizal i pozostałe włókna z rodzaju Agave, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły i odpady z nich (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)
151    5305Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i roślinne włókna gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)
152  * 9603 10 00 0- Miotły i szczotki wykonane ze związanych razem gałęzi lub innych materiałów pochodzenia roślinnego, nawet z uchwytami8
 
ex - zamieszczony przy kodzie PCN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem* umieszczonym w kolumnie Kod PCN
1   dotyczy tylko ryb solonych lub w solance
2   do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub rezinoidów
3   nierozgniatana ani niemielona, do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub rezinoidów
4   nie dotyczy rozgniatanych lub mielonych
5   nie dotyczy chrustu brzozowego miotlarskiego i hutniczego
6   nie dotyczy tranu wielorybiego i oleju olbrotowego
7   dotyczy tylko obręczy drewnianych
8   dotyczy tylko mioteł

ZAŁĄCZNIK Nr 2

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH PRZYWÓZ Z ZAGRANICY JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 7%
 
PozycjaKod PCNWyszczególnienie
1 ex 0210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa i podrobów - z wyłączeniem PCN 0210 19 51 0, 0210 19 81 0, 0210 99 71 0, 0210 99 79 0, 0210 99 80 0 i 0210 99 90 0
2    0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
3    0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao
4    0404Serwatka, nawet zagęszczona, lub zawierająca dodatek cukru albo innego środka słodzącego; wyroby składające się ze składników naturalnego mleka nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
5    0405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania
6    0406Sery i twarogi
7    0410 00 00 0Jadalne wyroby pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
  Pozostałe warzywa świeże lub chłodzone:
8    0709 52 00 0- - Trufle
9    0709 60 91 0- - - Z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników oleożywicznych Capsicum
10    0709 60 99 0- - - Pozostałe
11    0709 90 39 0- - - Pozostałe
12    0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone
13 ex 0711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia - z wyłączeniem PCN 0711 20 10 0 i 0711 20 90 0
14    0712Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone
15    0713 20 00 0- Cieciorka (ciecierzyca)
  Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, nawet w plastrach, nawet w postaci granulek; rdzeń sagowca:
16    0714 10 10 0- - Granulki z mąki lub mączki
17    0714 10 99 0- - - Pozostały
18    0714 20 90 0- - Pozostałe
19    0714 90 19 0- - - Pozostałe
  Orzechy kokosowe:
20    0801 11 00 0- - Wysuszone
  Banany włącznie z plantanami:
21    0803 00 90 0- Suszone
  Figi:
22    0804 20 90 0- - Suszone
23    0811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
24    0812Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym dwutlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się
  w tym stanie do bezpośredniego spożycia
25    0813Owoce suszone, inne niż objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem
26    0814 00 00 0Skórki owoców cytrusowych i melonów (włącznie z arbuzami), świeże, mrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących
27 ex 1006Ryż - z wyłączeniem PCN 1006 10 10 0, 1006 10 21 0, 1006 10 23 0, 1006 10 25 0, 1006 10 27 0, 1006 10 92 0, 1006 10 94 0, 1006 10 96 0 i 1006 10 98 0
28    1101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna
29    1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą
30    1103Kasze, mączki i granulki, zbożowe
31 ex 1104Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone - z wyłączeniem PCN 1104 22 98 0, 1104 23 99 0 i 1104 29 09 0
32    1105Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane
33    1106Mąka, mączka i proszek, z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago, korzeni lub bulw objętych pozycją 0714 lub wyrobów objętych działem 8
34    1108Skrobie; inulina
35    1109 00 00 0Gluten pszenny, nawet suszony
36 ex 1208Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy - z wyłączeniem PCN 1208 10 00 0
  Rośliny i ich części (włącznie z nasionami i owocami), z rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone, nawet proszkowane:
37    1211 90 98 0- - Pozostałe
38    1212 30 00 0- Pestki i jądra pestek moreli, brzoskwiń (włącznie z nektarynkami) i śliwek
  Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z wyrobów roślinnych:
39    1302 11 00 0- - Opium
40    1302 20- Substancje pektynowe, pektyniany i pektany
41    1302 31 00 0- - Agar-agar
42    1302 32- - Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z chleba świętojańskiego, nasion chleba świętojańskiego lub z nasion rośliny guar
43    1302 39 00 0- - Pozostałe
44 ex 1505 00Tłuszcz z wełny oraz substancje tłuszczowe otrzymane z niego (włącznie z lanoliną) - z wyłączeniem PCN 1505 00 10 0
45 ex 1507Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie - z wyłączeniem PCN 1507 90 10 0
46 ex 1508Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie - z wyłączeniem PCN 1508 10 10 0 i 1508 90 10 0
47    1509Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
48    1510 00Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509
49 ex 1511Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie - z wyłączeniem PCN 1511 10 10 0 i 1511 90 91 0
50 ex 1512Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie - z wyłączeniem PCN 1512 11 10 0, 1512 19 10 0, 1512 19 99 1, 1512 19 99 9, 1512 21 10 0 i 1512 29 10 0
51 ex 1513Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych, olej babassu oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie - z wyłączeniem PCN 1513 11 10 0, 1513 19 30 0, 1513 21 11 0, 1513 21 19 0 i 1513 29 30 0
52 ex 1514Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie - z wyłączeniem PCN 1514 11 10 0, 1514 19 10 0, 1514 91 10 0 i 1514 99 10 0
53 ex 1515Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie - z wyłączeniem PCN 1515 19 10 0, 1515 21 10 0, 1515 29 10 0, 1515 30 10 0, 1515 50 11 0, 1515 50 91 0, 1515 90 21 0, 1515 90 31 0, 1515 90 40 0 i 1515 90 60 0
54 ex 1516Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone - z wyłączeniem PCN 1516 10 10 0 i 1516 10 90 0
55    1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516
56 ex 1518 00Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych albo z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - z wyłączeniem PCN 1518 00 31 0 i 1518 00 39 0
57    1520 00 00 0Gliceryna surowa, wody glicerynowe i ługi glicerynowe
58 ex 1522 00Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych - z wyłączeniem PCN 1522 00 10 0
59    1601 00Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów
60 ex 1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew - z wyłączeniem PCN 1602 32 11 0, 1602 32 19 0, 1602 32 30 0, 1602 32 90 0 i 1602 90 41 0
61    1603 00Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych
62    1604Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej
63    1605Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub konserwowane
64 ex 1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej - z wyłączeniem PCN 1701 91 00 0
65    1702Pozostałe cukry włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel
66    1703Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru
67    1704 90 55 0- - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu
68    1802 00 00 0Kakaowe łuski, łupiny, osłonki i pozostałe odpady z kakao
  Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
69    1806 90 70 0- - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów
70    1806 90 90 0- - Pozostałe
71    1901 10 00 0- Przetwory dla niemowląt pakowane do sprzedaży detalicznej
72    1901 20 00 0- Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905
73 ex 1902Makarony, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany - z wyłączeniem PCN 1902 30 10 0 i 1902 40 10 0
74    1903 00 00 0Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach
75 ex 1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub wyrobów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - z wyłączeniem PCN 1904 20 91 0, 1904 20 95 0 i 1904 20 99 0
76    1905 10 00 0- Chleb chrupki
77    1905 90 10 0- - Mace
78    1905 90 20 0- - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby
79    1905 90 30 0- - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, ale zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu
80    2001Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego
81    2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego
82 ex 2003Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego - z wyłączeniem PCN 2003 10 30 0
83    2004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006
84    2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006
85    2006 00Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i inne części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)
86    2007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
  Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
87    2008 11 10 0- - - Masło orzechowe
88    2008 19- - Pozostałe, włączając mieszanki
89 ex 2008 20- Ananasy - z wyłączeniem PCN 2008 20 11 0, 2008 20 19 0, 2008 20 31 0 i 2008 20 39 0
90 ex 2008 30- Owoce cytrusowe - z wyłączeniem PCN 2008 30 11 0, 2008 30 19 0, 2008 30 31 0 i 2008 30 39 0
91 ex 2008 40- Gruszki - z wyłączeniem PCN 2008 40 11 0, 2008 40 19 0, 2008 40 21 0, 2008 40 29 0, 2008 40 31 0 i 2008 40 39 0
92  ex 2008 50- Morele - z wyłączeniem PCN 2008 50 11 0, 2008 50 19 0, 2008 50 31 0, 2008 50 39 0, 2008 50 51 0 i 2008 50 59 0
93 ex 2008 60- Wiśnie i czereśnie - z wyłączeniem PCN 2008 60 11 0, 2008 60 19 0, 2008 60 31 0 i 2008 60 39 0
94 ex 2008 70- Brzoskwinie, włączając nektarynki - z wyłączeniem PCN 2008 70 11 0, 2008 70 19 0, 2008 70 31 0, 2008 70 39 0, 2008 70 51 0 i 2008 70 59 0
95 ex 2008 80- Truskawki i poziomki - z wyłączeniem PCN 2008 80 11 0, 2008 80 19 0, 2008 80 31 0 i 2008 80 39 0
96    2008 91 00 0- - Rdzenie palmowe
97 ex 2008 92- - Mieszanki - z wyłączeniem PCN 2008 92 12 0, 2008 92 14 0, 2008 92 16 0, 2008 92 18 0, 2008 92 32 0, 2008 92 34 0, 2008 92 36 0 i 2008 92 38 0
98 ex 2008 99- - Pozostałe - z wyłączeniem PCN 2008 99 11 0, 2008 99 19 0, 2008 99 21 0, 2008 99 23 0, 2008 99 25 0, 2008 99 26 0, 2008 99 28 0, 2008 99 32 0, 2008 99 33 0, 2008 99 34 0, 2008 99 36 0, 2008 99 37 0, 2008 99 38 0 i 2008 99 40 0
99    2009Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
100 ex 2103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda - z wyłączeniem PCN 2103 30 90 0 i 2103 90 30 0
101    2104Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane
102    2105 00Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao
  Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
103    2106 10- Koncentraty proteinowe i teksturowane substancje proteinowe
104 ex 2106 90- Pozostałe - z wyłączeniem PCN 2106 90 20 0, 2106 90 92 0 i 2106 90 98 0
105  * 2106 90 92 0- - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające mniej niż 1,5% masy tłuszczu mleka, 5% masy sacharozy lub izoglukozy, 5% masy glukozy lub skrobi1
106  * 2106 90 98 0- - - Pozostałe1
  Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, niezawierające dodatku cukru ani innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg:
107  * 2201 90 00 0- Pozostałe2
108    2301Mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki
109    2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane
  Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości, wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i inne odpady produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, nawet w postaci granulek:
110    2303 10- Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości
111    2303 20- Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i inne odpady z produkcji cukru
112  * 2303 30 00 0- Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane3
113    2304 00 00 0Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego
114    2305 00 00 0Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych
115    2306Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycjami 2304 lub 2305
116 ex 2308 00Roślinne materiały i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - z wyłączeniem PCN 2308 00 90 0
117 ex 2309Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt - z wyłączeniem PCN 2309 90 10 0
118  * 2509 00 00 0Kreda4
119    2510Naturalne fosforany wapnia, naturalne fosforany glinowo-wapniowe i kreda fosforanowa
120  * 2518 10 00 0- Dolomit, niekalcynowany lub niespiekany5
121    2621Pozostały żużel i popiół, włączając popiół z wodorostów morskich (brunatnic); popiół i pozostałości spopielenia odpadów komunalnych
122    2703 00 00 0Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany
123    2804 40 00 0- Tlen
124    2811 29 10 0- - - Tritlenek siarki (bezwodnik siarkowy); tritlenek arsenu
125    2811 29 30 0- - - Tlenki azotu
126    2814Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym
127    2818 30 00 0- Wodorotlenek glinu
  Chlorki:
128    2827 10 00 0- Chlorek amonu
129    2827 20 00 0- Chlorek wapnia
130    2827 31 00 0- - Magnezu
131    2827 32 00 0- - Glinu
132    2828 10 00 0- Techniczny podchloryn wapnia i inne podchloryny wapnia
  Siarczany:
133    2833 11 00 0- - Siarczan disodu
134    2833 25 00 0- - Miedzi
135 Publikowane akty nie są źródłem prawa. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią, na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. "O ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych" (Dz.U. 2000 r. Nr 62, poz. 718) akty prawne ogłaszane i wydawane w Dzienniku Ustaw i Monitorze Polskim. Money.pl nie ponosi odpowiedzialności za skutki działań podjętych w oparciu o udostępnione publikacje.

Dziennik Ustaw nr 241 z 2002 roku - pozostałe dokumenty:

Polecamy produkty dla firm

PRZYDATNE LINKI