Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
Agnieszka Zawadzka
|

Kiedy trzeba zapewnić pracownikom posiłki i napoje?

0
Podziel się:

Bezpłatne posiłki regeneracyjne przysługują zatrudnionym w szczególnie uciążliwych warunkach.

Kiedy trzeba zapewnić pracownikom posiłki i napoje?
(Ahmed Rabea/CC/Flickr)

Bezpłatne posiłki regeneracyjne przysługują zatrudnionym w szczególnie uciążliwych warunkach, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.

Pracodawca musi zapewnić je pracownikom wykonującym prace:

1) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,

Wskaźnik obciążenia cieplnego organizmu - WBGT liczymy, biorąc pod uwagę temperaturę pomieszczenia, wilgotność powietrza, średnią temperaturę promieniowania oraz rodzaj pracy wykonywanej przez pracownika.

2) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10 stopni C lub wskaźnika WBGT powyżej 25 stopni C.

3) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,

4) pod ziemią.

Pracodawca zobowiązany jest też zapewnić pracownikom napoje, jeżeli pracują oni:

  • 1) w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25 st. C,
    • 2) w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
    • 3) przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10oC lub powyżej 25 st. C,
    • 4) przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
    • 5) na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 st. C.
    • Jak rozliczać VAT od posiłków regeneracyjnych?
wiadomości
porady
kadry
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(0)