Wydany przez: | Minister Finansów |
Data ogłoszenia: | 2004-04-28 |
Tytuł aktu: | Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie |
Status aktu prawnego: | Uchylony |
Treść aktu prawnego: | pobierz treść dokumentu |
Data wydania: | 2004-04-22 |
Data wejscia w życie: | 2004-05-01 |
Data obowiązywania: | 2004-05-01 |
Ujednolicona treść aktu prawnego: | Dziennik Ustaw - rok 2004, nr 87, poz. 826 z dnia 2004-04-28 |
Pełna treść dokumentu: Dziennik Ustaw - rok 2004, nr 87, poz. 826 z dnia 2004-04-28 |
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie | |
1 | 0101 | Konie, osły, muły i osłomuły, żywe | |
2 | 0102 | Bydło żywe | |
3 | 0103 | Trzoda chlewna żywa | |
4 | 0104 | Owce i kozy, żywe | |
5 | 0105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki | |
6 | * | 0106 | Pozostałe zwierzęta żywe 1) |
7 | 0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone | |
8 | 0202 | Mięso z bydła, zamrożone | |
9 | 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
10 | 0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
11 | 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
12 | 0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
13 | 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
14 | 0208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
15 | * | 0209 00 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 2) |
16 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów | |
17 | 0301 | Ryby żywe | |
18 | 0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
19 | 0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
20 | 0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone | |
21 | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi | |
22 | 0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi | |
23 | 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wodne bezkręgowce inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki z wodnych bezkręgowców, innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi | |
24 | 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | |
25 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
26 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao | |
27 | 0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru, lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
28 | 0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania | |
29 | 0406 | Sery i twarogi | |
30 | 0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane | |
31 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
32 | 0409 00 00 | Miód naturalny | |
33 | 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
34 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone | |
35 | 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi | |
36 | 0601 | Bulwy, korzenie bulwiaste, cebulki, łodygi podziemne i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie inne niż objęte pozycją 1212 | |
37 | 0602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia | |
38 | 0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane | |
39 | 0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone | |
40 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone | |
41 | 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone | |
42 | 0704 | Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub schłodzone | |
43 | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone | |
44 | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone | |
45 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone | |
46 | 0708 | Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub schłodzone | |
47 | 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone | |
48 | 0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone | |
49 | ex * | 0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 3)- z wyłączeniem CN 0711 20 10 i 0711 20 90 |
50 | 0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone | |
51 | 0713 | Warzywa strączkowe suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone | |
52 | 0714 | Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach, nawet w postaci granulek; rdzeń sagowca | |
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane: | |||
- Orzechy laskowe (Cyrylus spp.): | |||
53 | 0802 21 00 | - - W łupinie | |
54 | 0802 22 00 | - - Bez łupiny | |
- Orzechy włoskie: | |||
55 | 0802 31 00 | - - W łupinie | |
56 | 0802 32 00 | - - Bez łupiny | |
57 | 0806 10 | Winogrona: - Świeże | |
58 | ex | 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00 |
59 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże | |
60 | 0809 | Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże | |
61 | ex | 0810 | Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00 i 0810 90 |
62 | 0813 | Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem | |
63 | * | 0814 00 00 | Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących 3) |
64 | * | 0904 | Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone 4) |
65 | * | 0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat mauszkatołowy i kardamony 4) |
66 | * | 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4) |
67 | * | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne 4) |
68 | 1001 | Pszenica i meslin | |
69 | 1002 00 00 | Żyto | |
70 | 1003 00 | Jęczmień | |
71 | 1004 00 00 | Owies | |
72 | 1005 | Kukurydza | |
73 | ex | 1006 | Ryż - z wyłączeniem CN 1006 30 i 1006 40 00 |
74 | 1007 00 | Ziarno sorgo | |
75 | 1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża | |
76 | 1101 00 | Mąka pszenna lub z meslin | |
77 | 1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin | |
78 | 1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe | |
79 | 1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone | |
80 | 1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane | |
81 | 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 | |
82 | 1108 | Skrobie; inulina | |
83 | 1109 00 00 | Gluten pszenny, nawet suszony | |
84 | 1201 00 | Nasiona soi, nawet łamane | |
85 | 1203 00 00 | Kopra | |
86 | 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane | |
87 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane | |
88 | 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane | |
89 | 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane | |
90 | 1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu | |
91 | 1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina | |
Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: | |||
92 | 1212 30 00 | - Pestki i jądra pestek moreli, brzoskwiń (włącznie z nektarynkami) i | |
93 | 1212 91 | śliwek | |
- - Burak cukrowy | |||
94 | 1212 99 | - - Pozostałe | |
95 | 1213 00 00 | Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek | |
96 | ex | 1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane - z wyłączeniem CN 1214 10 |
97 | ex | 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych - z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00, 1302 14 00 i 1302 19 |
98 | ex | 1501 00 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90 00 11 i 1501 00 90 |
Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503: | |||
- Pozostałe | |||
99 | 1502 00 90 | ||
100 | * | 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane lub nieprzygotowane inaczej 5) |
101 | * | 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5) |
102 | * | 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5) |
103 | * | 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5) |
104 | * | 1508 90 90 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: - - Pozostałe 5) |
Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: | |||
105 | * | 1509 90 00 | - Pozostałe 5) |
106 | * | 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15095) |
107 | * | 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie 5) |
108 | * | 1512 | Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5) |
109 | * | 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych, olej babassu oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5) |
110 | ex* | 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5) - z wyłączeniem CN 1514 11 10 i 1514 19 10 |
111 | * | 1515 | Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5) |
- Tłuszcze i oleje zwierzęce i ich frakcje 5) | |||
112 113 | * * | 1516 10 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne |
tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516 5) | |||
114 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów | |
115 | 1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane | |
116 | 1604 | Ryby przetworzone i zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej | |
117 | 1605 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane | |
118 | ex | 1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej - z wyłączeniem CN 1701 91 00 |
119 | 1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel | |
120 | 1703 | Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru | |
121 | 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
122 | 1902 | Makarony, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany | |
123 | 1903 00 00 | Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach | |
124 | 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
Chleb, bułki i pozostałe wyroby piekarnicze: | |||
125 | 1905 90 30 | - - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu | |
126 | 1905 90 60 | - - - - Z dodatkiem środka słodzącego | |
127 | * | 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym 3) |
128 | * | 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 3) |
129 | * | 2003 | Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 3) |
130 | * | 2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 3) |
131 | * | 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 3) |
132 | * | 2006 00 | Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) 3) |
133 | 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | |
134 | * | 2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 3) |
135 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej | |
136 | 2101 30 | - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty | |
137 | ex | 2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda - z wyłączeniem CN 2103 30 90 |
138 | 2104 | Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane | |
139 | 2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao | |
140 | 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009: | |||
- Pozostałe | |||
141 | 2202 90 | ||
142 | 2301 | Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki | |
143 | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane | |
144 | ex | 2303 | Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości, wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, nawet w postaci granulek - z wyłączeniem CN 2303 20 |
145 | 2308 00 | Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
146 | 2309 | Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt | |
147 | ex | 2401 | Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe - z wyłączeniem CN 2401 30 00 |
148 | * | 2509 00 00 | Kreda 6) |
149 | * | 2518 10 00 | Dolomit niekalcynowany ani niespiekany 7) |
150 | 2522 | Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825 | |
151 | * | 2530 90 98 | Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: - - Pozostałe 8) |
152 | 2703 00 00 | Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany | |
153 | * | 2802 00 00 | Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna 9) |
154 | 2814 | Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym | |
Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych: | |||
155 | 2903 51 00 | - - 1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan | |
156 | 2903 59 | - - Pozostałe | |
157 | 2903 62 00 | Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych: - - Heksachlorobenzen i DDT(1,1,1-trichloro-2,2-bis (p-chlorofenylo)etan) | |
158 | * | 2918 | Kwasy karboksylowe z dodatkową tlenową grupą funkcyjną oraz ich bezwodniki, halogenki, nadtlenki i nadtlenokwasy; ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne 10) |
159 | * | 2922 | Związki aminowe z tlenową grupą funkcyjną 10) |
160 | * | 2923 | Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie 10) |
161 | * | 2924 | Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego 10) |
Organiczne związki siarki: | |||
162 | 2930 90 13 | - - Cysteina i cystyna | |
163 | 2930 90 16 | - - Pochodne cysteiny lub cystyny | |
164 | * | 2932 | Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu 10) |
165 | * | 2933 | Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu 10) |
166 | * | 2934 | Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne 10) |
167 | * | 2935 00 | Sulfonamidy 10) |
168 | * | 2936 | Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku 10) |
169 | * | 2937 | Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony 10) |
170 | * | 2938 | Glikozydy, naturalne i syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne 10) |
171 | * | 2940 00 00 | Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 2939 10) |
172 | * | 2941 | Antybiotyki 10) |
173 | * | 3001 | Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, sproszkowane i niesproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie i zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 10) |
174 | * | 3002 | Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, nawet otrzymane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz produkty podobne 10) |
175 | * | 3003 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano dla celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej 10) |
176 | * | 3004 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę), lub do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej 10) |
177 | * | 3005 | Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, przylepne plastry, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych 10) |
178 | * | 3006 | Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu 10) |
179 | 3101 00 00 | Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą, poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego | |
180 | ex * | 3102 | Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe 11) - z wyłączeniem CN 3102 50 10 |
181 | 3103 | Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne | |
182 | * | 3104 | Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne 12) |
183 | * | 3105 | Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg 13) |
184 | * | 3407 00 00 | Pasty modelarskie, nawet do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako "wosk dentystyczny" lub jako "dentystyczny materiał formierski", pakowane w zestawy lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia) 14) |
185 | ex | 3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 20 |
- Żelatyna i jej pochodne 15) | |||
186 | * | 3503 00 10 | |
187 | 3505 10 | - Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane | |
188 | 3507 | Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, wykonane z innych materiałów niż papier, tektura lub tkanina: - Do promieni rentgenowskich | |||
189 | 3701 10 10 | - - Do stosowania w medycynie, dentystyce i weterynarii | |
Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tkanina: | |||
190 | * | 3702 10 00 | - Do promieni rentgenowskich 16) |
191 | * | 3808 | Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci albo w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów i artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy) 17) |
192 | * | 3821 00 00 | Gotowe pożywki do hodowli mikroorganizmów 18) |
193 | 3822 00 00 | Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach oraz dozowane odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe | |
Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te, składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | |||
194 | * | 3824 90 61 | - - - - Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do zastosowania w produkcji leków dla ludzi, objętych pozycją 3004 19) |
195 | * | 3824 90 62 | - - - - Produkty pośrednie z produkcji soli monensin 10) |
196 | * | 3824 90 64 | - - - - Pozostałe 10) |
197 | * | 4009 | Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze) 20) |
198 | 4014 | Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włączając odciągacze do mleka), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu | |
199 | 4015 11 00 | Rękawiczki: - - Chirurgiczne | |
200 | * | 4115 20 00 | - Skrawki i pozostałe odpady skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej 21) |
201 | 4401 10 00 | - Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek lub w podobnych postaciach | |
202 | * | 4421 90 98 | Pozostałe artykuły z drewna: - - Pozostałe 22) |
203 | 4818 40 | - Podpaski higieniczne i tampony, pieluszki dla niemowląt i podobne artykuły sanitarne | |
204 | * | 4901 | Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach 23) |
205 | * | 4902 | Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe 24) |
206 | 4903 00 00 | Książki obrazkowe dla dzieci, do rysowania lub kolorowania | |
207 | 4904 00 00 | Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione | |
208 | 4905 | Mapy i mapy hydrograficzne, lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane | |
209 | 5001 00 00 | Kokony jedwabników nadające się do motania | |
210 | 5101 19 00 | Wełna: - - Pozostała | |
211 | 5301 10 00 | - Len surowy lub roszony | |
212 | 5302 10 00 | - Konopie siewne, surowe lub roszone | |
213 | ex | 5305 | Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną) - z wyłączeniem CN 5305 19 00 i 5305 29 00 |
214 | ex | 5601 | Wata z materiałów włókienniczych i artykuły z niej; włókna tekstylne o długości nieprzekraczającej 5 mm (kosmyki), pył tekstylny oraz rozdrobnione resztki włókien - z wyłączeniem CN 5601 30 00 |
215 | 6111 | Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt, z dzianin | |
216 | * | 7318 23 00 | - - Nity25) |
Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż urządzenia i obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do odlewania lub składania czcionek, do przygotowywania lub wykonywania matryc, płyt, cylindrów drukowanych lub innych elementów drukarskich | |||
- Pozostałe maszyny, urządzenia i wyposażenie | |||
217 | 8442 30 00 | ||
218 | * | 8469 | Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8471; maszyny do redagowania tekstów 26) |
219 | * | 8471 | Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do tych maszyn; czytniki magnetyczne lub optyczne; maszyny do zapisywania zakodowanych danych na nośnikach danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 27) |
220 | 8713 | Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób | |
221 | 9001 30 00 | - Soczewki kontaktowe | |
222 | 9001 40 | - Soczewki okularowe szklane | |
223 | 9001 50 | - Soczewki okularowe z pozostałych materiałów | |
Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku: | |||
224 | * | 9018 31 | - - Strzykawki, z igłami lub bez 28) |
225 | * | 9018 32 10 | - - - Metalowe igły do zastrzyków 28) |
226 | * | 9018 32 90 | - - - Igły chirurgiczne 28) |
227 | * | 9018 39 00 | - - Pozostałe 28) |
228 | 9018 90 10 | - - Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi | |
229 | 9018 90 50 | - - Aparatura do transfuzji | |
230 | 9021 | Przyrządy ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny (łubki) i pozostałe przyrządy stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe oraz pozostałe przyrządy zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa | |
231 | * | 9602 00 00 | Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny 29) |
bez względu na Kod CN | 1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach 2. Sznurek do maszyn rolniczych 3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) - wyłącznie: 1) środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług, 2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe, 3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki "ZUBER" 4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika 5. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są dla użytku osób niewidomych i słabowidzących, uraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a 6. Obuwie dziecięce |