Money.pl Firma Akty prawne

Dzienniki Ustaw

Dziennik Ustaw - rok 1994, nr 5, poz. 23

Dziennik Ustaw - rok 1994, nr 5, poz. 23

Wydany przez:Minister Współpracy Gospodarczej Z Zagranicą
Tytuł aktu:Rozporządzenie Ministra Współpracy Gospodarczej z Zagranicą z dnia 31 grudnia 1993 r. w sprawie wykazu towarów dla celów poboru podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego w imporcie.
Status aktu prawnego:Uchylony
Treść aktu prawnego:  pobierz treść dokumentu
Data wydania:1993-12-31
Data wejscia w życie:1994-01-15
Data obowiązywania:1994-01-01
Pełna treść dokumentu: Dziennik Ustaw - rok 1994, nr 5, poz. 23
Na podstawie art. 54 ust. 2 ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50, Nr 28, poz. 127 i Nr 129, poz. 599) zarządza się, co następuje:


§ 1. Dla celów poboru podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego w imporcie określa się wykaz towarów wymienionych w załącznikach nr 1 i 3-6 do ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50, Nr 28, poz. 127 i Nr 129, poz. 599), w układzie odpowiadającym polskiej Scalonej nomenklaturze towarowej handlu zagranicznego PCN, w brzmieniu ustalonym w załącznikach nr 1-5 do rozporządzenia.

§ 2. Traci moc rozporządzenie Ministra Współpracy Gospodarczej z Zagranicą z dnia 18 czerwca 1993 r. w sprawie wykazu towarów i usług dla celów poboru podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego w imporcie (Dz. U. Nr 55, poz. 252 i Nr 100, poz. 460).

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą od dnia 1 stycznia 1994 r.

(Załączniki nr 1-5 do rozporządzenia stanowią oddzielny załącznik do Dz.U. z 1994 r. Nr 5)

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH PRZYWÓZ Z ZAGRANICY JEST ZWOLNIONY OD PODATKU
(określonych 9-cyfrowym kodem PCN)
 
Lp.PozycjaKOD PCNWyszczególnienie
I.01010101Konie żywe, osły, muły i osłomuły:
   - Konie:
  0101 11 00 0- - Zwierzęta hodowlane czystej krwi
  0101 19- - Pozostałe:
  0101 19 10 0- - - Rzeźne
  0101 19 90 0- - - Pozostałe
  0101 20- Osły, muły i osłomuły:
  0101 20 10 0- - Osły
  0101 20 90 0- - Muły i osłomuły
 01020102Bydło żywe:
  0102 10- Zwierzęta hodowlane czystej krwi:
  0102 10 10 0
- - Jałówki (bydło płci żeńskiej, które
   nigdy nie miało cielaka)
  0102 10 30 0- - Krowy
  0102 10 90 0- - Pozostałe
  0102 90- Pozostałe:
   - - Gatunki domowe:
  0102 90 05 0- - - O masie nie przekraczającej 80 kg
   
- - - O masie powyżej 80 kg, ale nie
     przekraczającej 160 kg:
  0102 90 21 0- - - - Rzeźne
  0102 90 29 0- - - - Pozostałe
   
- - - O masie powyżej 160 kg, ale nie
     przekraczającej 300 kg:
  0102 90 41 0- - - - Rzeźne
  0102 90 49 0- - - - Pozostałe
   - - - O masie powyżej 300 kg:
   
- - - - Jałówki (bydło płci żeńskiej,
       które nigdy nie miało cielaka):
  0102 90 51 0- - - - - Rzeźne
  0102 90 59 0- - - - - Pozostałe
   - - - - Krowy:
  0102 90 61 0- - - - - Rzeźne
  0102 90 69 0- - - - - Pozostałe
   - - - - Pozostałe:
  0102 90 71 0- - - - - Rzeźne
  0102 90 79 0- - - - - Pozostałe
  0102 90 90 0- - Pozostałe
 01030103Trzoda chlewna żywa:
  0103 10 00 0- Zwierzęta hodowlane czystej krwi
   - Pozostałe:
  0103 91- - O masie powyżej 50 kg:
  0103 91 10 0- - - Gatunki domowe
  0103 91 90 0- - - Pozostałe
  0103 92- - O masie 50 kg lub większej:
   - - - Gatunki domowe:
  0103 92 11 0
- - - - Maciory mające prosiaki co najmniej
       raz, o masie 160 kg lub większej
  0103 92 19 0- - - - Pozostałe
  0103 92 90 0- - - Pozostałe
 01040104Owce i kozy żywe:
  0104 10- Owce:
  0104 10 10 0- - Zwierzęta hodowlane czystej krwi
   - - Pozostałe:
  0104 10 30 0- - - Jagnięta (do jednego roku życia)
  0104 10 80 0- - - Pozostałe
  0104 20- Kozy:
  0104 20 10 0- - Zwierzęta hodowlane czystej krwi
  0104 20 90 0- - Pozostałe
 01050105Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
   - O masie nie przekraczającej 185 g:
  0105 11- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
   
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z
     hodowli w drugim i trzecim pokoleniu:
  0105 11 11 0- - - - Nioski
  0105 11 90 0- - - - Pozostałe
   - - - Pozostałe:
  0105 11 91 0- - - - Nioski
  0105 11 99 0- - - - Pozostałe
  0105 19- - Pozostałe:
  0105 19 10 0- - - Gęsi i indyki
  0105 19 90 0- - - Kaczki i perliczki
   - Pozostałe:
  0105 91 00 0- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus
  0105 99- - Pozostałe:
  0105 99 10 0- - - Kaczki
  0105 99 20 0- - - Gęsi
  0105 99 30 0- - - Indyki
  0105 99 50 0- - - Perliczki
 01060106 00Pozostałe zwierzęta żywe:
  0106 00 10- Króliki domowe:
  0106 00 10 1- - Hodowlane czystej krwi
  0106 00 10 9- - Pozostałe
  0106 00 20 0- Gołębie
  0106 00 90- Pozostałe:
  0106 00 90 1
- - Entomofagiczne stawonogi - pasożytnicze
   błonkoskrzydłe i drapieżne roztocza
   zwalczające szkodniki roślin
  0106 00 90 2
- - Dzikie zwierzęta objęte Konwencją o
   międzynarodowym handlu dzikimi
   zwierzętami i roślinami gatunków
   zagrożonych wyginięciem
  0106 00 90 3
- - Zwierzęta futerkowe hodowlane czystej
   krwi
  0106 00 90 9- - Pozostałe
 02010201Mięso wołowe świeże lub chłodzone:
  0201 10 00 0- Tusze i półtusze
  0201 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:
  0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"
  0201 20 30 0
- - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub
   rozdzielone
  0201 20 50 0
- - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub
   rozdzielone
  0201 20 90 0- - Pozostałe
  0201 30 00 0- Bez kości
 02020202Mięso wołowe mrożone:
  0202 10 00 0- Tusze i półtusze
  0202 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:
  0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"
  0202 20 30 0
- - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub
   rozdzielone
  0202 20 50 0
- - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub
   rozdzielone
  0202 20 90 0- - Pozostałe
  0202 30- Bez kości:
  0202 30 10 0
- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na
   maksymalnie pięć części, a każda
   ćwiartka stanowi pojedynczy blok;
   ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach,
   z których jeden zawiera ćwierć przednią
   całą lub pokrojoną na maksymalnie 5
   kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym
   kawałku, ale bez polędwicy
  0202 30 50 0- - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki
  0202 30 90 0- - Pozostałe
 02030203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
   - Świeże lub chłodzone:
  0203 11- - Tusze i półtusze:
  0203 11 10 0- - - Ze świń domowych
  0203 11 90 0- - - Pozostałe
  0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
   - - - Ze świń domowych:
  0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki
  0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki
  0203 12 90 0- - - Pozostałe
  0203 19- - Pozostałe:
   - - - Ze świń domowych
  0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki
  0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
  0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki
   - - - - Pozostałe:
  0203 19 55 0- - - - - Bez kości
  0203 19 59 0- - - - - Pozostałe
  0203 19 90 0- - - Pozostałe
   - Mrożone:
  0203 21- - Tusze i półtusze:
  0203 21 10 0- - - Ze świń domowych
  0203 21 90 0- - - Pozostałe
  0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi
   - - - Ze świń domowych:
  0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki
  0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki
  0203 22 90 0- - - Pozostałe
  0203 29- - Pozostałe:
   - - - Ze świń domowych:
  0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki
  0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
  0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki
 
   - - - - Pozostałe:
  0203 29 55 0- - - - - Bez kości
  0203 29 59 0- - - - - Pozostałe
  0203 29 90 0- - - Pozostałe
 02040204Mięso baranie i kozie - świeże, chłodzone lub mrożone:
  
0204 10 00 0
 
- Tusze i półtusze z jagniąt, świeże lub
 chłodzone
   - Inne mięso baranie, świeże lub chłodzone:
  0204 21 00 0- - Tusze i półtusze
  0204 22- - Inne kawałki z kośćmi:
  0204 22 10 0- - - Krótkie ćwierci przednie
  0204 22 30 0- - - Grzbiety i/lub środki
  0204 22 50 0- - - Nogi
  0204 22 90 0- - - Pozostałe
  0204 23 00 0- - Bez kości
  0204 30 00 0- Tusze i półtusze z jagniąt, mrożone
   - - Inne mięso mrożone:
  0204 41 00 0- - Tusze i półtusze
  0204 42- - Inne kawałki z kośćmi:
  0204 42 10 0- - - Krótkie ćwierci przednie
  0204 42 30 0- - - Grzbiety i/lub środki
  0204 42 50 0- - - Nogi
  0204 42 90 0- - - Pozostałe
  0204 43- - Bez kości:
  0204 43 10 0- - - Jagnięce
  0204 43 90 0- - - Pozostałe
  0204 50- Mięso kozie:
   - - Świeże lub chłodzone:
  0204 50 11 0- - - Tusze i półtusze
  0204 50 13 0- - - Krótkie ćwierci przednie
  0204 50 15 0- - - Grzbiety i/lub środki
  0204 50 19 0- - - Nogi
   - - - Pozostałe:
  0204 50 31 0- - - - Kawałki z kośćmi
  0204 50 39 0- - - - Kawałki bez kości
   - - Mrożone:
  0204 50 51 0- - - Tusze i półtusze
  0204 50 53 0- - - Krótkie ćwierci przednie
  0204 50 55 0- - - Grzbiety i/lub środki
  0204 50 59 0- - - Nogi
   - - - Pozostałe:
  0204 50 71 0- - - - Kawałki z kośćmi
  0204 50 79 0- - - - Kawałki bez kości
 02050205 00Mięso końskie, z osłów, mułów i osłomułów - świeże, chłodzone lub mrożone
   - Końskie:
  0205 00 11 0- - Świeże lub chłodzone
  0205 00 19 0- - Mrożone
  0205 00 90 0- Z osłów, mułów lub osłomułów
 02060206Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów - świeże, chłodzone lub mrożone:
  0206 10- Wołowe świeże lub chłodzone:
  0206 10 10 0
- - Przeznaczone do produkcji wyrobów
   farmaceutycznych
   - - Pozostałe:
  0206 10 91 0- - - Wątroby
  0206 10 95 0- - - Gruba przepona i cienka przepona
  0206 10 99 0- - - Pozostałe
   - Wołowe mrożone:
  0206 21 00 0- - Ozory
  0206 22- - Wątroby:
  0206 22 10 0
- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów
     farmaceutycznych
  0206 22 90 0- - - Pozostałe
  0206 29- - Pozostałe:
  0206 29 10 0
- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów
     farmaceutycznych
   - - - Pozostałe:
  0206 29 91 0- - - - Gruba przepona i cienka przepona
  0206 29 99 0- - - - Pozostałe
  0206 30- Wieprzowe, świeże lub chłodzone:
  0206 30 10 0
- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów
     farmaceutycznych
   - - Pozostałe:
   - - - Ze świń domowych:
  0206 30 21 0- - - - Wątroby
  0206 30 31 0- - - - Pozostałe
  0206 30 90 0- - - Pozostałe
   - Wieprzowe mrożone:
  0206 41- - Wątroby:
  0206 41 10 0
- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów
     farmaceutycznych
   - - - Pozostałe:
  0206 41 91 0- - - - Ze świń domowych
  0206 41 99 0- - - - Pozostałe
  0206 49- - Pozostałe:
  0206 49 10 0
- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów
     farmaceutycznych
   - - - Pozostałe:
  0206 49 91 0- - - - Ze świń domowych
  0206 49 99 0- - - - Pozostałe
  0206 80- Inne, świeże lub chłodzone:
  0206 80 10 0
- - Przeznaczone do produkcji wyrobów
   farmaceutycznych
   - - Pozostałe:
  0206 80 91 0- - - Z koni, osłów, mułów i osłomułów
  0206 80 99 0- - - Baranie i kozie
  0206 90- Inne, mrożone:
  0206 90 10 0
- - Przeznaczone do produkcji wyrobów
   farmaceutycznych
   - - Pozostałe:
  0206 90 91 0- - - Z koni, osłów, mułów i osłomułów
  0206 90 99 0- - - Baranie i kozie
 02070207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
  0207 10
- Drób nie cięty na kawałki, świeży lub
 chłodzony:
   - - Ptactwo gatunku Gallus domesticus:
  0207 10 11 0
- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i
     łapami, znane jako "kurczaki 83%"
  0207 10 15 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap, ale z szyjami, sercami,
     wątrobami i żołądkami, znane jako
     "kurczaki 70%"
  0207 10 19 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap oraz bez szyj, serc, wątrób i
     żołądków, znane jako "kurczaki 65%"
     lub inaczej prezentowane
   - - Indyki:
  0207 10 31 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap, ale z szyjami, sercami,
     wątrobami i żołądkami, znane jako
     "indyki 80%"
  0207 10 39 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap oraz bez szyj, serc, wątrób i
     żołądków, znane jako "indyki 73%"
     lub inaczej prezentowane
   - - Kaczki:
  0207 10 51 0
- - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie
     wypatroszone, z głowami i łapami,
     znane jako "kaczki 85%"
  0207 10 55 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap, ale z szyjami, sercami,
     wątrobami i żołądkami, znane jako
     "kaczki 70%"
  0207 10 59 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap oraz bez szyj, serc, wątrób i
     żołądków, znane jako "kaczki 63%"
     lub inaczej prezentowane
   - - Gęsi:
  0207 10 71 0
- - - Oskubane, bez krwi, nie
     wypatroszone, z głowami i łapami,
     znane jako "gęsi 82%"
  0207 10 79 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap, z sercami i żołądkami lub bez
     serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%"
     lub inaczej prezentowane
  0207 10 90 0- - Perliczki
   - Drób nie cięty na kawałki, mrożony:
  0207 21- - Ptactwo gatunku Gallus domesticus:
  0207 21 10 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap, ale z szyjami, sercami,
     wątrobami i żołądkami, znane jako
     "kurczaki 70%"
  0207 21 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap i bez szyj, serc, wątrób i
     żołądków, znane jako "kurczaki 65%"
     lub inaczej prezentowane
  0207 22- - Indyki:
  0207 22 10 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap, ale z szyjami, sercami,
     wątrobami i żołądkami, znane jako
     "indyki 80%"
  0207 22 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap i bez szyj, serc, wątrób i
     żołądków, znane jako "indyki 73%"
     lub inaczej prezentowane
  0207 23- - Kaczki, gęsi i perliczki:
   - - - Kaczki:
  0207 23 11 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
       łap, ale z szyjami, sercami,
       wątrobami i żołądkami, znane jako
       "kaczki 70%"
  0207 23 19 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
       łap oraz bez szyj, serc, wątrób i
       żołądków, znane jako "kaczki 63%"
       lub inaczej prezentowane
   - - - Gęsi:
  0207 23 51 0
- - - - Oskubane, bez krwi nie
       wypatroszone z głowami i łapami,
       znane jako "gęsi 82%"
  0207 23 59 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
       łap, z sercami i żołądkami lub bez
       serca i żołądków, znane jako "gęsi
       75%" lub inaczej prezentowane
  0207 23 90 0- - - Perliczki
   
- Drób w kawałkach i podroby (łącznie z
 wątrobami), świeże lub chłodzone:
  0207 31- - Otłuszczone wątroby gęsi i kaczek:
  0207 31 10 0- - - Z gęsi
  0207 31 90 0- - - Z kaczek
  0207 39- - Pozostałe:
   - - - Z ptactwa gatunku Gallus domesticus:
   - - - - Kawałki:
  0207 39 11 0- - - - - Bez kości
   - - - - - Z kośćmi:
  0207 39 13 0- - - - - - Połówki i ćwiartki
  0207 39 15 0
- - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub
           bez
  0207 39 17 0
- - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety
           łącznie z szyjami, kupry i
           końce skrzydeł
  0207 39 21 0- - - - - - Piersi i ich kawałki
  0207 39 23 0- - - - - - Nogi i ich kawałki
  0207 39 25 0- - - - - - Pozostałe
  0207 39 27 0- - - - Podroby inne niż wątroby
   - - - Z indyków:
   - - - - Kawałki:
  0207 39 31 0- - - - - Bez kości
   - - - - - Z kośćmi:
  0207 39 33 0- - - - - - Połówki albo ćwiartki
  0207 39 35 0
- - - - - - Całe skrzydła z końcami lub
           bez
  0207 39 37 0
- - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety
           łącznie z szyjami, kupry i
           końce skrzydeł
  0207 39 41 0- - - - - - Piersi i ich kawałki
 

Polecamy produkty dla firm

PRZYDATNE LINKI

   - - - - - - Nogi i ich kawałki:
  0207 39 43 0- - - - - - - Uda i ich kawałki
  0207 39 45 0- - - - - - - Pozostałe
  0207 39 47 0- - - - - - Pozostałe
  0207 39 51 0- - - - Podroby inne niż wątroby
   - - - Z kaczek, gęsi i perliczek:
   - - - - Kawałki:
   - - - - - Bez kości:
  0207 39 53 0- - - - - - Z gęsi
  0207 39 55 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
   - - - - - Z kośćmi:
   - - - - - - Połówki i ćwiartki:
  0207 39 57 0- - - - - - - Z kaczek
  0207 39 61 0- - - - - - - Z gęsi
  0207 39 63 0- - - - - - - Z perliczek
  0207 39 65 0
- - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub
           bez
  0207 39 67 0
- - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety
           łącznie z szyjami, kupry i
           końce skrzydeł
   - - - - - - Piersi i ich kawałki:
  0207 39 71 0- - - - - - - Z gęsi
  0207 39 73 0- - - - - - - Z kaczek i perliczek
   - - - - - - Nogi i ich kawałki:
  0207 39 75 0- - - - - - - Z gęsi
  0207 39 77 0- - - - - - - Z kaczek i perliczek
  0207 39 81 0- - - - - - Tusze gęsie i kacze
  0207 39 83 0- - - - - - Pozostałe
  0207 39 85 0- - - - Podroby inne niż wątroby
  0207 39 90 0
- - - Wątroby drobiowe inne niż
     otłuszczone wątroby gęsie i kacze
   
- Drób w kawałkach i podroby inne niż
 wątroby, mrożone:
  0207 41- - Z ptactwa gatunku Gallus domesticus:
   - - - Kawałki:
  0207 41 10 0- - - - Bez kości
   - - - - Z kośćmi:
  0207 41 11 0- - - - - Połówki i ćwiartki
  0207 41 21 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
  0207 41 31 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety
         łącznie z szyjami, kupry i końce
         skrzydeł
  0207 41 41 0- - - - - Piersi i ich kawałki
  0207 41 51 0- - - - - Nogi i ich kawałki
  0207 41 71 0- - - - - Pozostałe
  0207 41 90 0- - - Podroby inne niż wątroby
  0207 42- - Z indyków:
   - - - Kawałki:
  0207 42 10 0- - - - Bez kości
   - - - - Z kośćmi:
  0207 42 11 0- - - - - Połówki i ćwiartki
  0207 42 21 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
   Publikowane akty nie są źródłem prawa. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią, na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. "O ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych" (Dz.U. 2000 r. Nr 62, poz. 718) akty prawne ogłaszane i wydawane w Dzienniku Ustaw i Monitorze Polskim. Money.pl nie ponosi odpowiedzialności za skutki działań podjętych w oparciu o udostępnione publikacje.

Dziennik Ustaw nr 5 z 1994 roku - pozostałe dokumenty: