Money.plFirmaAkty prawne

Dziennik Ustaw - rok 1999, nr 111, poz. 1290

Wydany przez:Minister Finansów
Tytuł aktu:Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 29 grudnia 1999 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego w imporcie.
Status aktu prawnego:Uchylony
Treść aktu prawnego:  pobierz treść dokumentu
Data wydania:1999-12-29
Data wejscia w życie:2000-01-01
Data obowiązywania:2000-01-01
Pełna treść dokumentu: Dziennik Ustaw - rok 1999, nr 111, poz. 1290
Na podstawie art. 54 ust. 2 ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50, Nr 28, poz. 127 i Nr 129, poz. 599, z 1994 r. Nr 132, poz. 670, z 1995 r. Nr 44, poz. 231 i Nr 142, poz. 702 i 703, z 1996 r. Nr 137, poz. 640, z 1997 r. Nr 111, poz. 722, Nr 123, poz. 776 i 780, Nr 137, poz. 926, Nr 141, poz. 943 i Nr 162, poz. 1104, z 1998 r. Nr 139, poz. 905 i Nr 161, poz. 1076 oraz z 1999 r. Nr 50, poz. 499, Nr 57, poz. 596 i Nr 95, poz. 1100) zarządza się, co następuje:


§ 1. Określa się wykaz towarów wymienionych w załącznikach nr 1, 3, 5 i 6 do ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50, Nr 28, poz. 127 i Nr 129, poz. 599, z 1994 r. Nr 132, poz. 670, z 1995 r. Nr 44, poz. 231 i Nr 142, poz. 702 i 703, z 1996 r. Nr 137, poz. 640, z 1997 r. Nr 111, poz. 722, Nr 123, poz. 776 i 780, Nr 137, poz. 926, Nr 141, poz. 943 i Nr 162, poz. 1104, z 1998 r. Nr 139, poz. 905 i Nr 161, poz. 1076 oraz z 1999 r. Nr 50, poz. 499, Nr 57, poz. 596 i Nr 95, poz. 1100) w układzie odpowiadającym Polskiej Scalonej Nomenklaturze Towarowej Handlu Zagranicznego, w brzmieniu ustalonym w załącznikach nr 1-4 do rozporządzenia.

§ 2. Zmiana Polskiej Scalonej Nomenklatury Towarowej Handlu Zagranicznego po dniu 31 grudnia 1999 r. nie powoduje zmian w wysokości opodatkowania podatkiem od towarów i usług.

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2000 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH PRZYWÓZ Z ZAGRANICY JEST ZWOLNIONY OD PODATKU

 
PozycjaKod PCNWyszczególnienie
1 0101Konie żywe, osły, muły i osłomuły
2 0102Bydło żywe
3 0103Trzoda chlewna żywa
4 0104Owce i kozy żywe
5 0105Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
6 0106 00Pozostałe zwierzęta żywe
7 0201Mięso wołowe świeże lub chłodzone
8 0202Mięso wołowe mrożone
9 0203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone
10 0204Mięso baranie i kozie - świeże, chłodzone lub mrożone
11 0205 00Mięso końskie, z osłów, mułów i osłomułów - świeże, chłodzone lub mrożone
12 0206Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów - świeże, chłodzone lub mrożone
13 0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone
14 0208Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, chłodzone lub mrożone
15 0209 00Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy nie wytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
   Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów:
16 0210 19 51 0- - - - - - Bez kości
17 0210 19 81 0- - - - - - Bez kości
18 0210 90 71 0- - - - - Otłuszczone wątroby gęsie i kacze, solone lub w solance
19 0210 90 79 0- - - - - Pozostałe
20 0210 90 80 0- - - - Pozostałe
21 0210 90 90 0- - Jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów
22 0301Ryby żywe
23 0302Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304
24 0303Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304
25 0304Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone
   Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi:
26 0305 10 00 0- Mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
27*0305 20 00 0- Wątróbki, ikra i mlecze, suszone, wędzone, solone lub w solance1
28*0305 30 11 0- - - Z dorsza z gatunku Gadus macrocephalus1
29*0305 30 19 0- - - Pozostałe1
30 0305 30 30 0- - Z łososia z Pacyfiku (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou, Oncorhynchus rhodurus), z łososia atlantyckiego (Salmo salar) i z łososia z Dunaju (Hucho hucho), solonego lub w solance
31 0305 30 50 0- Z halibuta mniejszego lub grenlandzkiego (Reinhardtius hippoglossoides), solonego lub w solance
32*0305 30 90 0- Pozostałe1
33 0305 41 00 0- Łosoś z Pacyfiku (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou, Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i łosoś z Dunaju (Hucho hucho)
34 0305 42 00 0- - Śledzie (Clupea harengus, clupea pallasii)
35 0305 49- - Pozostałe
36*0305 51 90 0- - - Suszony, solony1
37ex*0305 59- - Pozostałe1 - z wyłączeniem PCN 0305 59 11 0
38 0305 61 00 0- - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)
39 0305 62 00 0- - Dorsz (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus)
40 0305 63 00 0- - Sardele (Engraulis spp.)
41 0305 69- - Pozostałe
42 0306Skorupiaki w skorupach lub bez, żywe, świeże, chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; mączki, grysiki i granulki ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
43 0307Mięczaki w skorupach lub bez, żywe, świeże, chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; wodne bezkręgowce inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; mączki, grysiki i granulki z wodnych bezkręgowców innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi
44 0401Mleko i śmietana, nie zagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego
45 0407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane
46 0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego
47 0409 00 00 0Miód naturalny
48 0502Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i inna sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści
49 0503 00 00 0Włosie końskie i odpadki z niego, nawet w postaci warstwy na nośniku lub bez nośnika
50 0504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
51 0505Skóry i inne części ptaków z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (nawet darte) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki z piór lub części piór
52 0506Kości i rdzenie rogów, nie obrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane, (ale nie przycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów
53 0507Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nie obrobione lub wstępnie przygotowane, ale nie przycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów
54 0508 00 00 0Koral i podobne materiały, nie obrobione lub wstępnie przygotowane, lecz nie obrobione inaczej; skorupy mięczaków, skorupiaków lub szkarłupni i kości sepii, nie obrobione lub wstępnie przygotowane, ale nie przycięte dla nadania kształtu, proszek i ich odpadki
55 0509 00Gąbki naturalne pochodzenia zwierzęcego
56 0510 00 00 0Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna, żółć nawet suszona; gruczoły i inne produkty zwierzęce używane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, chłodzone, mrożone albo inaczej tymczasowo zakonserwowane
57 0511Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nie nadające się do spożycia przez ludzi
58 0601Bulwy, korzenie bulwiaste, cebulki, łodygi podziemne i kłącza w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie inne niż objęte pozycją 1212
59 0602Pozostałe rośliny żywe (łącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia
60 0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
61 0604Liście, gałęzie i inne części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
62 0701Ziemniaki, świeże lub chłodzone
63 0702 00 00Pomidory, świeże lub chłodzone
64 0703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone
65 0704Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone
66 0705Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone
67 0706Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone
68 0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone
69 0708Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub chłodzone
70ex0709Inne warzywa świeże lub chłodzone - z wyłączeniem PCN 0709 52 00 0 , 0709 60 91 0, 0709 60 95 0, 0709 60 99 0 i 0709 90 39 0
71 0711 20- Oliwki
72ex0713Suszone warzywa strączkowe, łuskane, ze skórką lub bez albo dzielone - z wyłączeniem PCN 0713 20 00 0
   Maranta, salep i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi:
73 0714 90 90 0- - Pozostałe
   Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
74 0802 21 00 0- - W łupinie
75 0802 22 00 0- - Bez łupiny
76 0802 31 00 0- - W łupinie
77 0802 32 00 0- - Bez łupiny
   Winogrona:
78 0806 10- Świeże
79ex0807Melony (łącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem PCN 0807 20 00 0
80 0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
81 0809Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
82ex0810Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem PCN 0810 50 00 0
   Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub rodzaju Pimenta:
83 0904 11 10 0- - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub rezinoidów
84 0904 20 35 0- - - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub rezinoidów
   Gałka muszkatołowa:
85 0908 10 10 0- - Nie rozgniatana ani nie mielona, do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub rezinoidów
86ex0909Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu i kminku; jagody jałowca - z wyłączeniem PCN 0909 30 90 0, 0909 40 90 0 i 0909 50 90 0
87 0910 99 10 0- - - Nasiona kozieradki
88 1001Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin)
89 1002 00 00 0Żyto
90 1003 00Jęczmień
91 1004 00 00 0Owies
92 1005Kukurydza (ziarna)
93 1006 10- Ryż nie łuskany
94 1007 00Ziarno sorgo
95 1008Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
96 1201 00Ziarno soi, nawet łamane
97 1203 00 00 0Kopra
98 1204 00Ziarno lnu, nawet łamane
99 1205 00Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
100 1206 00Ziarno słonecznika, nawet łamane
101ex1207Inne ziarna i owoce oleiste, nawet łamane - z wyłączeniem PCN 1207 92 90 0
   Mąka i grysiki z nasion lub owoców oleistych, inne niż z gorczycy:
102 1208 10 00 0- Z soi
103 1209Nasiona, owoce i zarodniki, siewne
104 1210 10 00 0- Szyszki chmielowe, nie mielone, nie sproszkowane ani nie w formie granulek
105ex1211Rośliny i ich części (łącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone, nawet proszkowane - z wyłączeniem PCN 1211 90 95 0
   Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, mielone lub nie; pestki i jądra owoców oraz inne produkty roślinne używane głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:
106 1212 91- - Burak cukrowy
107 1212 92 00 0- - Trzcina cukrowa
108 1212 99- - Pozostałe
109 1213 00 00 0Słoma i plewy zbóż, nie preparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek
110 1214Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna, koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane
111 1301Szelak; gumy naturalne, żywice, gumożywice i oleożywice (na przykład balsamy)
   Soki i ekstrakty roślinne:
112 1302 19 91 0- - - - Lecznicze
113 1302 19 99 0- - - - Pozostałe
114ex1401Materiały roślinne używane głównie do wyplatania, (na przykład bambus, trzcinopalmy, trzciny, sitowie, łoziny, rafia, słoma zbożowa czyszczona, bielona lub barwiona i łyko lipowe) - z wyłączeniem PCN 1401 90 00 0
115 1402Materiały roślinne używane głównie do wyściełania i wypychania, (na przykład kapok, włosie roślinne, trawa morska), nawet jako warstwa z materiałem podkładowym lub bez
116 1403Materiały roślinne używane głównie do produkcji szczotek i mioteł, (na przykład sorgo, piassawa, perz i korzeń ryżowy), również w kłębkach lub wiązkach
117ex1404Produkty roślinne gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone - z wyłączeniem PCN 1404 20 00 0
   Produkty roślinne, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
118 1404 90 00 0- Pozostałe
119 1501 00Tłuszcz wieprzowy (łącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż tłuszcze z pozycji 0209 lub 1503
120 1502 00Tłuszcze wołowe, owcze lub kozie, inne niż tłuszcze z pozycji 1503
   Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nie emulgowane, nie zmieszane lub nie przygotowane inaczej:
121 1503 00 11 0- - Do zastosowań przemysłowych
122 1503 00 30 0- Olej łojowy do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
   Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków, nawet rafinowane, ale nie modyfikowane chemicznie:
123 1504 10- Trany rybie i ich frakcje
124 1504 20- Tłuszcze, oleje i ich frakcje, z ryb, inne niż trany
125*1504 30 10 0- - Frakcje stałe2
126 1504 30 90 0- - Pozostałe
127 1506 00 00 0Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie
128 1516 10- Tłuszcze i oleje zwierzęce i ich frakcje
   Wosk pszczeli i inne woski owadzie, nawet rafinowane lub barwione:
129 1521 90 91 0- - - Surowe
130 1521 90 99 0- - - Pozostałe
   Roślinne materiały, odpady, pozostałości i produkty uboczne, w postaci granulek lub nie, używane do karmienia zwierząt, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
131 2308 90 90 0- - Pozostałe
   Produkty używane do karmienia zwierząt:
132 2309 90 10 0- - Roztwory z ryb lub ssaków morskich
133 2401 10- Tytoń nie odżyłowany
   Albumina jaja:
134 3502 11 90 0- - - Pozostała
135 3502 19 90 0- - - Pozostała
   Rury, przewody i węże oraz ich wyposażenie, (np. złącza, kolanka, kołnierze) z tworzyw sztucznych:
136 3917 10 10 0- - Z utwardzonych białek
137 4001 10 00 0- Naturalny lateks kauczukowy, nawet wstępnie wulkanizowany
138 4001 30 00 0- Balata, gutaperka, guayule, chicle i podobne żywice naturalne
139 4102Surowe skóry owcze lub jagnięce (świeże lub solone, suszone, wapnowane, piklowane lub inaczej zakonserwowane, ale nie garbowane, pergaminowane lub bardziej przetwarzane), również dwojone lub z wełną oprócz wyłączonych zgodnie z uwagą 1 (c) do działu 41
   Pozostałe surowe skóry i skórki (świeże lub solone, suszone, wapnowane, piklowane lub inaczej zakonserwowane, ale nie garbowane, pergaminowane lub bardziej przetwarzane), również dwojone lub odwłosione, oprócz wyłączonych zgodnie z uwagami 1 (b) lub 1 (c) do działu 41:
140 4103 90 00 0- Pozostałe
141ex4301Surowe skóry futerkowe (włącznie z łbami, ogonami, łapami i innymi częściami lub kawałki nadające się do wykorzystania w kuśnierstwie) z wyjątkiem skór i skórek z pozycji 4101, 4102 lub 4103 - z wyłączeniem PCN 4301 90 00 0
142ex4401Drewno opałowe w postaci polan, okrąglaków, gałęzi, wiązek, szczap lub w podobnych postaciach; drewno w postaci wiórów i kawałków; trociny, odpady i ścinki drewniane, polana, nawet aglomerowane w brykiety lub w podobne formy - z wyłączeniem PCN 4401 30 10 0
143 4403Drewno surowe okorowane lub nie, również zgrubnie obrobione
144 4404Obręcze drewniane; pale rozszczepione; tyczki, żerdzie, paliki kołki o zaostrzonym końcu nieprzetarte wzdłużnie; drewno obrobione, ale nie toczone, wygięte lub w inny sposób obrobione, nadające się do wyrobu lasek, parasoli, rękojeści do narzędzi i podobnych; wióry itp.
145 4501 10 00 0- Korek naturalny surowy
146 5001 00 00 0Kokony jedwabników nadające się do motania
147 5101 11 00- - Wełna strzyżona
   Cienka sierść zwierzęca, z wyjątkiem zgrzebnej lub czesanej:
148 5102 10 10 0- - Królika angorskiego
149 5102 10 50 0- - Wielbłąda, jaka, kóz angorskich, tybetańskich, kaszmirskich lub podobnych
150 5301 10 00 0- Len surowy lub roszony
151 5301 30 10 0- - Pakuły
152 5302Konopie siewne (Cannabis sativa L.), surowe lub przerobione, ale nie przędzione; odpady i pakuły konopii siewnych (łącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)
153 5303Juta i inne łykowe włókna przędne (z wyłączeniem lnu, konopii i ramii), surowe lub przerobione, lecz nie przędzione; pakuły i odpady z nich (łącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)
154 5304Sizal i inne włókna przędne z rodzaju "Agave", surowe lub przerobione, ale nie przędzione; pakuły i odpady z nich (łącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)
155 5305Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub "Musa textilis Nee"), ramia i roślinne włókna tekstylne gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone, surowe lub przerobione, ale nie przędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (łącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)
156*9603 10 00 0- Miotły i szczotki wykonane ze związanych razem gałęzi lub innych materiałów pochodzenia roślinnego, z uchwytami lub bez3
 
ex - Zamieszczony przy kodzie PCN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie.

Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod PCN
1 Dotyczy tylko ryb solonych lub w solance.
2 Nie dotyczy tranu wielorybiego i oleju olbrotowego.
3 Dotyczy tylko mioteł.

ZAŁĄCZNIK Nr 2

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH PRZYWÓZ Z ZAGRANICY JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 7%
 
PozycjaKod PCNWyszczególnienie
1ex0210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów - z wyłączeniem PCN 0210 19 51 0, 0210 19 81 0, 0210 90 71 0, 0210 90 79 0, 0210 90 80 0 i 0210 90 90 0
2 0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
3 0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao
4 0404Serwatka, nawet zagęszczona, lub zawierająca dodatek cukru albo innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone
5 0405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu
6 0406Sery i twarogi
7 0410 00 00 0Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone
   Inne warzywa, świeże lub chłodzone:
8 0709 52 00 0- - Trufle
9 0709 60 91 0- - Z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników oleożywicznych Capsicum
10 0709 60 99 0- - - Pozostałe
11 0709 90 39 0- - - Pozostałe
12 0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone
13ex0711Warzywa zakonserwowane tymczasowo, (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nie nadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia - z wyłączeniem PCN 0711 20 10 0 i 0711 20 90 0
14 0712Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nie przetworzone
15 0713 20 00 0- Cieciorka (ciecierzyca)
   Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, w plastrach lub nie, w postaci grudek lub nie; rdzeń sagowca:
16 0714 10 10 0- - Granulki z mąki lub grysiku
17 0714 10 99 0- - - Pozostały
18 0714 20 90 0- - Pozostałe
19 0714 90 19 0- - - Pozostałe
   Orzechy kokosowe:
20 0801 11 00 0- - Wysuszone
   Banany łącznie z plantanami:
21 0803 00 90 0- Suszone
   Figi:
22 0804 20 90 0- - Suszone
23 0811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
24 0812Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo, (na przykład gazowym dwutlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nie nadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia
25 0813Owoce suszone, inne niż z pozycji od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem
26 0814 00 00 0Skórki owoców cytrusowych i melonów (łącznie z arbuzami), świeże, mrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących
27ex1006Ryż - z wyłączeniem PCN 1006 10 10 0, 1006 10 21 0, 1006 10 23 0, 1006 10 25 0, 1006 10 27 0, 1006 10 92 0, 1006 10 94 0, 1006 10 96 0 i 1006 10 98 0
28 1101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna
29 1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą
30 1103Kasze, grysiki i granulki zbożowe
31ex1104Ziarna zbóż obrobione w inny sposób, (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone) z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone - z wyłączeniem PCN 1104 21 99 0, 1104 22 98 0 i 1104 23 99 0
32 1105Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane
33 1106Mąka, grysik i puder z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago, korzeni lub bulw objętych pozycją 0714 lub produktów objętych Działem 8
34 1108Skrobie; inulina
35 1109 00 00 0Gluten pszenny, suszony lub nie
36ex1208Mąka i grysiki z nasion lub owoców oleistych, inne niż z gorczycy - z wyłączeniem PCN 1208 10 00 0
   Rośliny i ich części (łącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone, nawet proszkowane:
37 1211 90 95 0- - Pozostałe
38 1212 30 00 0- Pestki i jądra pestek moreli, brzoskwiń i śliwek
   Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektyny; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych:
39 1302 11 00 0- - Opium
40 1302 20- Substancje pektynowe, pektyniany i pektany
41 1302 31 00 0- - Agar-agar
42 1302 32- - Śluzy i zagęszczacze, modyfikowane lub nie, pochodzące z chleba świętojańskiego, nasion chleba świętojańskiego lub z nasion rośliny guar
43 1302 39 00 0- - Pozostałe
44ex1505Tłuszcz z wełny oraz substancje tłuszczowe otrzymane z niego (łącznie z lanoliną) - z wyjątkiem PCN 1505 10 00 0
45ex1507Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie - z wyłączeniem PCN 1507 90 10 0
46ex1508Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie - z wyłączeniem PCN 1508 10 10 0 i 1508 90 10 0
47 1509Oliwa i jej frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie
48 1510 00Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie, łącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509
49ex1511Olej palmowy i jego frakcje, rafinowany lub nie, ale nie modyfikowany chemicznie - z wyłączeniem PCN 1511 10 10 0 i 1511 90 91 0
50ex1512Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie - z wyłączeniem PCN 1512 11 10 0, 1512 19 10 0, 1512 19 99 1, 1512 19 99 9, 1512 21 10 0 i 1512 29 10 0
51ex1513Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych, olej babassu oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie - z wyłączeniem 1513 11 10 0, 1513 19 30 0, 1513 21 11 0, 1513 21 19 0 i 1513 29 30 0
52ex1514Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie - z wyłączeniem PCN 1514 10 10 0 i 1514 90 10 0
53ex1515Pozostałe nielotne tłuszcze i oleje roślinne (łącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie - z wyłączeniem PCN 1515 19 10 0, 1515 21 10 0, 1515 29 10 0, 1515 30 10 0, 1515 50 11 0, 1515 50 91 0, 1515 90 21 0, 1515 90 31 0, 1515 90 40 0 i 1515 90 60 0
54ex1516Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, rafinowane lub nie, ale dalej nie przetworzone - z wyłączeniem PCN 1516 10 10 0 i 1516 10 90 0
55 1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji 1516
56ex1518 00Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych albo z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone - z wyłączeniem PCN 1518 00 31 0 i 1518 00 39 0
57 1520 00 00 0Gliceryna surowa, wody glicerynowe i ługi glicerynowe
58ex1522 00Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych - z wyłączeniem PCN 1522 00 10 0
59 1601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty
60ex1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew - z wyłączeniem PCN 1602 32 11 0, 1602 32 19 0, 1602 32 30 0, 1602 32 90 0 i 1602 90 41 0
61 1603 00Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych
62 1604Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej
63 1605Skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne, przetworzone lub konserwowane
64ex1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej - z wyłączeniem PCN 1701 91 00 0
65 1702Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel
66 1703Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru
67 1704 90 55 0- - - Pastylki od bólu gardła i od kaszlu
68 1802 00 00 0Kakaowe łuski, łupiny, osłonki i inne odpady z kakao
   Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
69 1806 90 70 0- - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów
70 1806 90 90 0- - Pozostałe
71 1901 10 00 0Przetwory dla niemowląt przygotowane do sprzedaży detalicznej
72 1901 20 00 0- Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji 1905
73ex1902Ciasto makaronowe, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, riavioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie - z wyłączeniem PCN 1902 30 10 0 i 1902 40 10 0
74 1903 00 00 0Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach
75ex1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych, (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone - z wyłączeniem PCN 1904 20 91 0, 1904 20 95 0 i 1904 20 99 0
76 1905 10 00 0- Chleb chrupki
77 1905 90 10 0- - Mace
78 1905 90 20 0- - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty
79 1905 90 30 0- - - Chleb, bułki nie zawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% cukru i nie więcej niż 5% tłuszczu
80 2001Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego
81 2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego
82ex2003Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego - z wyłączeniem PCN 2003 10 30 0
83 2004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006
84 2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006
85 2006 00Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i inne części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)
86 2007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
   Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
87 2008 11 10 0- - - Masło orzechowe
88 2008 19- - Pozostałe, łącznie z mieszankami
89ex2008 20- Ananasy - z wyłączeniem PCN 2008 20 11 0, 2008 20 19 0, 2008 20 31 0 i 2008 20 39 0
90ex2008 30- Owoce cytrusowe - z wyłączeniem PCN 2008 30 11 0, 2008 30 19 0, 2008 30 31 0 i 2008 30 39 0
91ex2008 40- Gruszki - z wyłączeniem PCN 2008 40 11 0, 2008 40 19 0, 2008 40 21 0, 2008 40 29 0, 2008 40 31 0 i 2008 40 39 0
92ex2008 50- Morele - z wyłączeniem PCN 2008 50 11 0, 2008 50 19 0, 2008 50 31 0, 2008
Publikowane akty nie są źródłem prawa. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią, na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. "O ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych" (Dz.U. 2000 r. Nr 62, poz. 718) akty prawne ogłaszane i wydawane w Dzienniku Ustaw i Monitorze Polskim. Money.pl nie ponosi odpowiedzialności za skutki działań podjętych w oparciu o udostępnione publikacje.

Dziennik Ustaw nr 111 z 1999 roku - pozostałe dokumenty:

Polecamy produkty dla firm

PRZYDATNE LINKI