Tradycyjna włoska pizza z holenderskim serem, sok ananasowo-kokosowy z 2 proc. kokosa czy jogurty reklamowane jako owocowe, w których prawdziwych owoców nie ma. To tylko część triów, które stosują producenci żywności
- Gdyby człowiek miał zjeść ilość substancji równą dopuszczalnej dziennej dawce pozostałości środka ochrony roślin, byłoby to ok. 20 kilogramów jabłek. To raczej nierealna ilość - mówi w rozmowie z money.pl dr hab. Henryk Ratajkiewicz,Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Naukowiec opowiada m.in. o tym w jaki sposób ustalane są normy używania pestycydów i jaki ma to wpływ na produkcję żywności.
Nie tylko papierosy, pieniądze czy alkohol - również żywność jest fałszowana na potęgę. W zeszłym roku w Polsce wydaliśmy na jedzenie niewiadomego pochodzenia niemal 44 mld zł, a to o niemal 2,5 mld więcej niż w 2016.
Ruszył sezon zbioru winniczka w woj. warmińsko-mazurskim. Do końca maja firmy, które uzyskały zezwolenia, będą mogły pozyskać blisko 400 ton tych ślimaków.
Ukraina staje się naszym rywalem w produkcji żywności. Drób zza wschodniej granicy, eksportowany do UE, jest 40 proc. tańszy od polskiego. Nasi drobiarze drżą o pozycję unijnego lidera.
Kiełbasę trzeba kłaść nie na ruszcie, ale na tackach aluminiowych - mówi Barbara Wojda z Instytutu Żywności i Żywienia. Dlaczego? - Topniejący tłuszcz, kapiąc na rozżarzone węgle powoduje unoszenie się dymu i przez to szkodliwe substancje osadzają się na mięsie - ostrzega dietetyk.
Stosowane są dodatki do wyrobów, by zwiększyć ich masę. - Wybierajmy produkty, które mają jak najmniej dodatków do żywności - radzi Barbara Wojda z Instytutu Żywności i Żywienia.
- Kiełbasa jest wyrobem, który ma termin przydatności do spożycia. Producenci stosują dodatki do żywności, żeby go przedłużyć, ale są one bezpieczne i proszę się ich nie bać - zapewnia dietetyk Barbara Wojda z Instytutu Żywności i Żywienia.
- Mięso trafiające na stół nie zawiera antybiotyków - przekonuje Aleksandra Porada z Krajowej Rady Drobiarstwa. Jak wyjaśnia, leki stosowane w hodowli drobiu, są podawane zwierzętom prze lekarzy weterynarii. - Takie jest prawo - dodaje.
Komisja Europejska chce zreformować system bezpieczeństwa żywności. Proponuje, żeby był prostszy, mniej zbiurokratyzowany i bardziej spójny.