W poniedziałek kraje członkowskie UE przyjęły nowe przepisy, dające państwom większą autonomię w tym zakresie.
O 3 proc. zwiększyła się w ubiegłym roku na świecie powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych - poinformowała organizacja biotechnologiczna ISAAA.
Według ekologów z Greenpeace'u wytwarzana przez kukurydzę 1507 toksyna o nazwie Bt może mieć szkodliwy wpływ na niektóre owady, jak motyle i ćmy.
Mięso wyhodowane w próbówce jest nieco oślizłe i ma szarawy odcień, ale profesor Mark Post twierdzi, że jest to zdecydowanie produkt z przyszłością.
Za pięć lat, licząc od teraz, na Florydzie może nie być soków pomarańczowych powiedział jeden z naukowców Uniwersytetu na Florydzie, J. Glenn Morris.
W Europie wielkość upraw modyfikowanych genetycznie szacuje się na 110 tys. hektarów.
GCDT jest jedyną na świecie odpowiedzią na ten narastający kryzys.
W USA zmodyfikowana żywność sprzedawana jest nawet w sklepach takich jak Whole Foods, popularnej sieci sklepów spożywczych specjalizującej się w zdrowej, organicznej żywności.
W ocenie ekologów w Polsce areał upraw GMO w naszym kraju rośnie i nikt go nie kontroluje.
Genetycznie modyfikowania kukurydza 1507 może uodpornić szkodnika - omacnicę prosowiankę - na środek owadobójczy.