poprzedni wątek | następny wątek | pl.soc.prawo |
2006-12-04 14:51 | prawa autorskie do przepisów kulinarnych | Marek z Olsztyna |
witam, Portale oferujące porady kulinarne prezentują przepisy potraw podawane i oceniane przez użytkowników. Bardziej komercyjne (np po prostu gotuj z pascalem) zastrzegają, że powielanie przepisów z ich strony jest naruszeniem praw autorskich. Moje pytanie brzmi - kto ma prawa autorskie do przepisów kulinarnych (nie mówię o recepturach firmowych, które i tak są tajne) ? Jak można twierdzić że opisując wypiek z kuchni dajnmy na to francuskiej ma się do niego prawa? Skopiowanie będzie karane? -- Odpowiadając zamień .eu na .pl |
2006-12-04 15:05 | Re: prawa autorskie do przepisów kulinarnych | moda |
Marek z Olsztyna wrote: > witam, > Portale oferujące porady kulinarne prezentują przepisy potraw podawane i > oceniane przez użytkowników. Bardziej komercyjne (np po prostu gotuj z > pascalem) zastrzegają, że powielanie przepisów z ich strony jest > naruszeniem praw autorskich. > Moje pytanie brzmi - kto ma prawa autorskie do przepisów kulinarnych (nie > mówię o recepturach firmowych, które i tak są tajne) ? > Jak można twierdzić że opisując wypiek z kuchni dajnmy na to francuskiej ma > się do niego prawa? Skopiowanie będzie karane? sprawa ciekawa. To zalezy kto wymysli. Jezeli autor porad, to moze faktycznie miec prawa. Ale to malo przetarty szlak w jakiejkolwiek jurysdykcji. Jedyne co mi przychodzi do glowy to Open Source Yoga Unity v. Bikram Choudhury Sprawa nierozstrzygnieta, ale warto zajrzec po ciekawa argumentacje. |
||
2006-12-04 15:09 | Re: prawa autorskie do przepisów kulinarnych | Przemyslaw Osmanski |
Marek z Olsztyna napisał(a): > witam, > Portale oferujące porady kulinarne prezentują przepisy potraw podawane i > oceniane przez użytkowników. Bardziej komercyjne (np po prostu gotuj z > pascalem) zastrzegają, że powielanie przepisów z ich strony jest > naruszeniem praw autorskich. > Moje pytanie brzmi - kto ma prawa autorskie do przepisów kulinarnych (nie > mówię o recepturach firmowych, które i tak są tajne) ? > Jak można twierdzić że opisując wypiek z kuchni dajnmy na to francuskiej ma > się do niego prawa? Skopiowanie będzie karane? IMHO Nie chodzi o przepis jako taki, ale o forme jego prezentacji. Nikt nie zakazuje wpasc na ten sam pomysl po raz drugi... pozdrawiam, Przemek O. |
||
2006-12-04 15:27 | Re: prawa autorskie do przepisów kulinarnych | Marcin Debowski |
Dnia 04.12.2006 Przemyslaw Osmanski > Marek z Olsztyna napisał(a): >> witam, >> Portale oferujące porady kulinarne prezentują przepisy potraw podawane i >> oceniane przez użytkowników. Bardziej komercyjne (np po prostu gotuj z >> pascalem) zastrzegają, że powielanie przepisów z ich strony jest >> naruszeniem praw autorskich. >> Moje pytanie brzmi - kto ma prawa autorskie do przepisów kulinarnych (nie >> mówię o recepturach firmowych, które i tak są tajne) ? >> Jak można twierdzić że opisując wypiek z kuchni dajnmy na to francuskiej ma >> się do niego prawa? Skopiowanie będzie karane? > > IMHO Nie chodzi o przepis jako taki, ale o forme jego prezentacji. Nikt > nie zakazuje wpasc na ten sam pomysl po raz drugi... A konkretnie o tekst przepisu będący najczęściej utworem w rozumieniu prawa autorskiego. Oczywiście inne ozdobniki też najczęściej tym utworem są, ale to już tak dość w oderwaniu od samego gotowania. Natomiast ciekawe może być rozważenie czy gotowa potrawa przyrządzona podług przepisu nie jest utworem i nie podlega wiadomym restrykcjom przy próbie jej rozpowszechniania np. w takiej stołówce :) -- Marcin |
||
2006-12-04 16:01 | Re: prawa autorskie do przepisów kulinarnych | trtr |
Użytkownik "Marcin Debowski" news:1snd44-jlh.ln1@ziutka.router... > Dnia 04.12.2006 Przemyslaw Osmanski > napisał/a: >> Marek z Olsztyna napisał(a): > Natomiast ciekawe może być rozważenie czy gotowa potrawa przyrządzona > podług przepisu nie jest utworem i nie podlega wiadomym restrykcjom przy > próbie jej rozpowszechniania np. w takiej stołówce :) > Jeżeli twórca jest zrzeszony w ZPTK* i ma zgłoszoną tam potrawę to przysługują mu tantiemy obliczane według ilości zamówień danej potrawy (7% wartości zamówień) i przepustowosci stołówki (tzw. opłata zapachowo-wabiąca - 0,5% wartosci reszty zamówień) pzdr *Związek Polskich Twórców Kulinarnych |
||
2006-12-04 16:42 | Re: prawa autorskie do przepisów kulinarnych | Andrzej Lawa |
trtr wrote: >> Natomiast ciekawe może być rozważenie czy gotowa potrawa przyrządzona >> podług przepisu nie jest utworem i nie podlega wiadomym restrykcjom przy >> próbie jej rozpowszechniania np. w takiej stołówce :) >> > > Jeżeli twórca jest zrzeszony w ZPTK* i ma zgłoszoną tam potrawę to > przysługują mu tantiemy > obliczane według ilości zamówień danej potrawy (7% wartości zamówień) i > przepustowosci stołówki (tzw. opłata > zapachowo-wabiąca - 0,5% wartosci reszty zamówień) > pzdr > > *Związek Polskich Twórców Kulinarnych > ROTFL Dobre :) No i widzicie, do jakich absurdów prowadzić może fundamentalizm gości od prawa autorskiego ;-/ |
||
2006-12-04 17:02 | Re: prawa autorskie do przepisów kulinarnych | Przemysław_Płaskowicki |
W dniu 12/4/2006 2:51 PM, Marek z Olsztyna wrote : > witam, > Portale oferujące porady kulinarne prezentują przepisy potraw podawane i > oceniane przez użytkowników. Bardziej komercyjne (np po prostu gotuj z > pascalem) zastrzegają, że powielanie przepisów z ich strony jest > naruszeniem praw autorskich. > Moje pytanie brzmi - kto ma prawa autorskie do przepisów kulinarnych (nie > mówię o recepturach firmowych, które i tak są tajne) ? > Jak można twierdzić że opisując wypiek z kuchni dajnmy na to francuskiej ma > się do niego prawa? Skopiowanie będzie karane? Co do zasady, z przepisu kulinarnego prawu autorskiemu podlega jedynie sposób przedstawienia treści przepisu. Sama treść przepisu (tzn. stosunek składników do siebie, metoda przygotowania itp.) nie podlega prawu autorskiemu a co najwyżej prawu patentowemu. Inaczej: nie można przepisu skopiować słowo w słowo, ale można np. z listy składników zrobić opis albo z opisu listę składników. Jeszcze inaczej: do samego przepisu nikt nie ma praw autorskich, może mieć natomiast prawa do sposobu prezentacji danego przepisu. -- Przemysław Płaskowicki It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife. (Jane Austen) |
||
2006-12-04 18:37 | Re: prawa autorskie do przepisów kulinarnych | Przemyslaw Osmanski |
trtr napisał(a): > Użytkownik "Marcin Debowski" > news:1snd44-jlh.ln1@ziutka.router... >> Dnia 04.12.2006 Przemyslaw Osmanski >> napisał/a: >>> Marek z Olsztyna napisał(a): >> Natomiast ciekawe może być rozważenie czy gotowa potrawa przyrządzona >> podług przepisu nie jest utworem i nie podlega wiadomym restrykcjom przy >> próbie jej rozpowszechniania np. w takiej stołówce :) >> > > Jeżeli twórca jest zrzeszony w ZPTK* i ma zgłoszoną tam potrawę to > przysługują mu tantiemy > obliczane według ilości zamówień danej potrawy (7% wartości zamówień) i > przepustowosci stołówki (tzw. opłata > zapachowo-wabiąca - 0,5% wartosci reszty zamówień) > pzdr > > > *Związek Polskich Twórców Kulinarnych I ja sie pytam: Dlaczego to napisales??? A niech ktos z milosciwie nam panujacych Ponurych i Smutnych tez czyta to forum? Zaloże się ze odpowiedni projekt juz jest pisany.... pozdrawiam, Przemek O. |
nowsze | 1 | starsze |
Tytuł | Autor | Data |
---|---|---|
prawa autorskie. |
Sebek | 2006-04-07 01:40 |
prawa autorskie |
Sebek | 2006-04-08 00:41 |
prawa autorskie. |
Sebek | 2006-04-07 01:40 |
prawa autorskie |
Sebek | 2006-04-08 00:41 |
prawa autorskie |
LOLO | 2006-04-11 08:24 |
Prawa Autorskie |
LOLO | 2006-04-11 08:28 |
Prawa autorskie |
Jacek | 2006-06-21 12:57 |
Prawa autorskie. |
Olinka | 2007-02-18 13:25 |
Prawa Autorskie |
UE | 2007-03-28 07:36 |
Prawa autorskie |
kendy | 2007-05-19 01:33 |