Notowania

Pomysł na biznes: Roślinny rzeźnik

Wędliny dla wegetarian i nie tylko - to pomysł na biznes Igora Sadurskiego i Rafała Czecha, dwóch braci, założycieli firmy "Bezmięsny mięsny", pierwszego w Polsce roślinnego rzeźnika.

Podziel się
Dodaj komentarz
(wp.pl)

Wędliny dla wegetarian i nie tylko - to pomysł na biznes Igora Sadurskiego i Rafała Czecha, dwóch braci, założycieli firmy "Bezmięsny mięsny", pierwszego w Polsce roślinnego rzeźnika.

- Oferujemy alternatywę dla tradycyjnych mięs - mówią właściciele.

Ich firma produkuje wysokobiałkowe zamienniki mięsa. W 100 proc. roślinne i bez cholesterolu. Co tu kupimy? Wędzony drewnem boczek, burgery, ziołową pieczeń czy kiełbasy - wszystko to bez grama mięsa.

Pomysł na biznes zrodził się w 2016 roku. Wtedy bracia zorganizowali zbiórkę środków przez platformę crowdfundingową. Wsparło ich ponad 1,5 tys. osób, a zebrane ok. 160 tys. zł zainwestowali w wymarzony biznes. Dziś ich "bezmięsne mięsa" podbijają 16 europejskich rynków m.in. Niemcy, Wielką Brytanię, Francję czy Hiszpanię.

W Polsce sprzedaż przekroczyła 15 ton, a w ciągu ostatnich dwóch miesięcy właściciele zrealizowali 30 proc. całego zeszłorocznego obrotu. Zobacz nowy odcinek programu "Pomysł na biznes". _ _

_ Prowadzisz ciekawą działalność gospodarczą? Napisz: mieszko.rozpedowski@grupawp.pl _

Tagi: własny biznes, wiadomości, pomysł na biznes, wideo, gospodarka, najważniejsze, msp
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz
13-05-2018

LilithNie rozumiem. Skoro nie jedza miesa z zalozenia to czemu przerabiaja rosliny na "mieso". Troche malo logocznie. Najwyrazniej dieta pozbawiona … Czytaj całość

13-05-2018

BKKWędliny, to produkt MIĘSNY! Wszelkie roślinne imitacje nie powinny mieć prawa nazywania ich wędlinami, kotletami, burgerami. Na szczęście w niektórych … Czytaj całość

13-05-2018

Centurion11"Wędzony drewnem boczek, burgery, ziołową pieczeń czy kiełbasy - wszystko to bez grama mięsa" . Jacy to ci Panowie pierwsi w Polsce ? W … Czytaj całość

Rozwiń komentarze (28)