Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Pomysł na biznes: Roślinny rzeźnik

Pomysł na biznes: Roślinny rzeźnik

 

Wędliny dla wegetarian i nie tylko - to pomysł na biznes Igora Sadurskiego i Rafała Czecha, dwóch braci, założycieli firmy "Bezmięsny mięsny", pierwszego w Polsce roślinnego rzeźnika.

- Oferujemy alternatywę dla tradycyjnych mięs - mówią właściciele.

Ich firma produkuje wysokobiałkowe zamienniki mięsa. W 100 proc. roślinne i bez cholesterolu. Co tu kupimy? Wędzony drewnem boczek, burgery, ziołową pieczeń czy kiełbasy - wszystko to bez grama mięsa.

Pomysł na biznes zrodził się w 2016 roku. Wtedy bracia zorganizowali zbiórkę środków przez platformę crowdfundingową. Wsparło ich ponad 1,5 tys. osób, a zebrane ok. 160 tys. zł zainwestowali w wymarzony biznes. Dziś ich "bezmięsne mięsa" podbijają 16 europejskich rynków m.in. Niemcy, Wielką Brytanię, Francję czy Hiszpanię.

W Polsce sprzedaż przekroczyła 15 ton, a w ciągu ostatnich dwóch miesięcy właściciele zrealizowali 30 proc. całego zeszłorocznego obrotu. Zobacz nowy odcinek programu "Pomysł na biznes".

Prowadzisz ciekawą działalność gospodarczą? Napisz: mieszko.rozpedowski@grupawp.pl

przedsiębiorczość, pomysł na biznes, roślinny rzeźnik
Czytaj także
Polecane galerie