Notowania

Kooperatywa Spożywcza Dobrze otwiera kolejny sklep

W tym sklepie nie kupimy cytrusów ani cukinii w styczniu, a ceny są wyższe niż w supermarkecie, ale kolejka i tak wychodzi na ulicę – to warszawski warzywniak prowadzony przez członków Kooperatywy Spożywczej Dobrze.

Podziel się
Dodaj komentarz
(pixabay.com)

W tym sklepie nie kupimy cytrusów ani cukinii w styczniu, a ceny są wyższe niż w supermarkecie, ale kolejka i tak wychodzi na ulicę – to warszawski warzywniak prowadzony przez członków Kooperatywy Spożywczej Dobrze. O tym, po co zakładać sklep, który nie zarabia, skąd wziąć zdrową żywność i jakie warzywa jeść na przednówku, mówi w programie „To się liczy” członek kooperatywy Kuba Rok.

Kooperatywa Spożywcza Dobrze powstała, by ułatwić swoim członkom dostęp do ekologicznej żywności dobrej jakości. – Nie było naszym celem maksymalizowanie zysku – tłumaczy Kuba Rok. Kooperatywa prowadzi w centrum Warszawy warzywniak, w którym tę żywność sprzedaje.

- To nie jest zwykły sklep z ekologiczną żywnością. Od innych różni go przede wszystkim to, jak jest zarządzany. Około 170 osób, które są członkami kooperatywy, są właścicielami sklepu i mają wpływ na jego działanie. To sposób, by popierać wspólne działania i stworzyć alternatywę dla obecnie działających sklepów – mówi gość „To się liczy”.

Kupować może każdy, choć dla członków kooperatywy jest nieco taniej. W zamian płacą składki i pracują na rzecz kooperatywy.

W ramach takich dyżurów członkowie kooperatywy będą teraz mieli sporo pracy przy uruchamianiu nowego sklepu. Warzywniak w centrum stał się już tak popularny, że towary i klienci przestali się w nim mieścić. Inicjatywę można wesprzeć na polakpotrafi.pl.

Zobacz całą rozmowę w "To się liczy".

Tagi: ekologiczna żywność, wiadomości, gospodarka, zarządzanie, najważniejsze, kapitał, msp, zarzadzanie
Źródło:
money.pl
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz