Notowania

msp
13.03.2019 11:04

Ustawa o ochronie danych osobowych. Co wprowadza RODO?

Ustawa o ochronie danych osobowych dotyczy przetwarzania danych i przepływu takich danych. Nowa ustawa obowiązuje od kwietnia 2016 roku.

Podziel się
Dodaj komentarz
(Pixabay.com)
Ustawa o ochronie danych osobowych musiała zostać zaktualizowana, by zachować zgodność z przepisami unijnymi (Fot: Pixies)

Ochrona danych osobowych – nowe regulacje

Wcześniejsze przepisy zawierały regulacje, które były niezgodne z rozporządzeniami Unii Europejskiej. W związku z tym trzeba było opracować nowe regulacje dotyczące ochrony danych osobowych tak, by odpowiadały przepisom unijnym.

Rozporządzenie jest rozporządzeniem ogólnym i stosuje się je w każdym z krajów członkowskich. W związku z tym jest poniekąd częścią systemu prawnego każdego z krajów unijnych. Wywiera więc bezpośrednio skutki. Można jednak w określonym zakresie uzupełnić takie regulacje na poziomie każdego z krajów członkowskich. I tak jest właśnie z ustawą o ochronie danych osobowych.

Ustawa odnosi się do osób fizycznych i dotyczy przetwarzania danych osobowych w zakresie, który jest określony w rozporządzeniu unijnym. Ma więc zastosowanie w sposób automatyczny albo jeśli dane są częścią większego zbioru danych.

Rozporządzenie RODO

Nowa ustawa ma więc zapewnić stosowanie unijnego rozporządzenia RODO. Gdy ustawę procedowano, pojawiały się głosy, że jest to ustawa wyłącznie o karach. Zgodnie z rozporządzeniem RODO na firmę może być nałożona kara w wysokości 4 proc. obrotu. Przepisy określają też odpowiedzialność za naruszenie tych przepisów. Odpowiedzialność ta będzie dotyczyła przede wszystkim nie tylko danych, które są chronione szczególnie, ale również tzw. zwykłych danych osobowych.

Co przewiduje nowa ustawa o ochronie danych osobowych?

Ustawa przewiduje karę więzienia do 2 lat za niewłaściwe przetwarzanie danych zwykłych, a także nawet do 3 lat więzienia za przetwarzanie danych wrażliwych. Jeżeli podmiot utrudnia kontrolę Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, to może być nałożona kara do 2 lat pozbawienia wolności. Powołany jest też nowy organ nadzorczy. Głównego Inspektora Ochrony Danych Osobowych ustawa zamienia w Urząd Ochrony Danych Osobowych. Prezes UODO dostał na mocy ustawy nowe uprawnienia. Może np. wystąpić z wnioskiem o inicjatywę ustawodawczą w sprawach, które dotyczą ochrony danych osobowych.

Chodzi tu np. o możliwość nałożenia kary finansowej bezpośrednio po tym, jak stwierdzone będzie naruszenie przepisów ustawy o ochronie danych osobowych. Prezes wydaje też rekomendacje, które określają techniczne i organizacyjne sposoby na zabezpieczenie danych.

Ustawa o ochronie danych osobowych ma też chronić przedsiębiorców. Prawo zapewnia ułatwienia dla małych i średnich przedsiębiorstw. Firmy, które zatrudniają mniej niż 250 osób, nie muszą informować o tym, że profilują dane użytkowników, a także w jaki sposób przetwarzają dane osobowe.

komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz
13-03-2019

VamosKto, co, gdzie, kiedy ukradł i gdzie schował szmal oto zabezpieczenie przed zdemaskowaniem mających "inny stosunek do cudzej własności"... pozdrawiam

Rozwiń komentarze (1)