Od 1 stycznia 2011 roku do ustalania stawek podatku VAT stosuje się klasyfikację PKWiU 2008. Sprawdź nowe kody dla stawek obniżonych w ustawie VAT!
Sekcja
PRODUKTY PRZETWÓRSTWA PRZEMYSŁOWEGO |
||
0 | ARTYKUŁY SPOŻYWCZE |
10.1 | MIĘSO I WYROBY Z MIĘSA, ZAKONSERWOWANE |
10.11 | MIĘSO PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE, Z WYŁĄCZENIEM MIĘSA Z DROBIU |
10.11.1 | Mięso z bydła, świń, owiec, kóz, koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone |
10.11.11 | Mięso z bydła świeże lub schłodzone |
10.11.11.0 | Mięso z bydła świeże lub schłodzone 15.11.11-40.00, 15.11.11-90.00 |
10.11.12 | Mięso ze świń świeże lub schłodzone |
10.11.12.0 | Mięso ze świń świeże lub schłodzone 15.11.13-30.00, 15.11.13-50.00, 15.11.13-90.00 |
10.11.13 | Mięso z owiec świeże lub schłodzone |
10.11.13.0 | Mięso z owiec świeże lub schłodzone 15.11.15-00.00 |
10.11.14 | Mięso z kóz świeże lub schłodzone |
10.11.14.0 | Mięso z kóz świeże lub schłodzone 15.11.17-00.00 |
10.11.15 | Mięso z koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone |
10.11.15.0 | Mięso z koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone 15.11.18-00.00 |
10.11.2 | Podroby jadalne z bydła, świń, owiec, kóz, koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone |
10.11.20 | Podroby jadalne z bydła, świń, owiec, kóz, koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone |
10.11.20.0 | Podroby jadalne z bydła, świń, owiec, kóz, koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone 15.11.19-00.00 |
10.11.3 | Mięso i podroby jadalne zamrożone; pozostałe mięso i podroby jadalne |
10.11.31 | Mięso z bydła zamrożone |
10.11.31.0 | Mięso z bydła zamrożone 15.11.12-00.00 |
10.11.32 | Mięso ze świń zamrożone |
10.11.32.0 | Mięso ze świń zamrożone 15.11.14-30.00, 15.11.14-50.00, 15.11.14-90.00 |
10.11.33 | Mięso z owiec zamrożone |
10.11.33.0 | Mięso z owiec zamrożone 15.11.16-00.00 |
10.11.34 | Mięso z kóz zamrożone |
10.11.34.0 | Mięso z kóz zamrożone 15.11.17-00.00 |
10.11.35 | Mięso z koni i pozostałych zwierząt koniowatych, zamrożone |
10.11.35.0 | Mięso z koni i pozostałych zwierząt koniowatych, zamrożone 15.11.18-00.00 |
10.11.39 | Pozostałe mięso i podroby jadalne świeże, schłodzone lub zamrożone |
10.11.39.0 | Pozostałe mięso i podroby jadalne świeże, schłodzone lub zamrożone 01.25.22-00.00, 15.11.19-00.00, 15.12.13-00.00 |
10.11.4 | Wełna szarpana oraz skóry i skórki surowe z bydła, zwierząt koniowatych, owiec i kóz |
10.11.41 | Wełna szarpana, wełna nieoczyszczona, włączając wełnę szarpaną z drugiej strzyży |
10.11.41.0 | Wełna szarpana, wełna nieoczyszczona, włączając wełnę szarpaną
z drugiej strzyży 15.11.21-00.00 |
10.11.42 | Skóry i skórki całe, surowe z bydła i zwierząt koniowatych |
10.11.42.0 | Skóry i skórki całe, surowe z bydła i zwierząt koniowatych 15.11.24-00.00 |
10.11.43 | Pozostałe surowe skóry i skórki z bydła i zwierząt koniowatych |
10.11.43.0 | Pozostałe surowe skóry i skórki z bydła i zwierząt koniowatych 15.11.25-00.00 |
10.11.44 | Skóry i skórki surowe z owiec i jagniąt |
10.11.44.0 | Skóry i skórki surowe z owiec i jagniąt 15.11.26-00.00 |
10.11.45 | Skóry i skórki surowe z kóz i koźląt |
10.11.45.0 | Skóry i skórki surowe z kóz i koźląt 15.11.27-00.00 |
10.11.5 | Tłuszcz z bydła, owiec, kóz lub świń |
10.11.50 | Tłuszcz z bydła, owiec, kóz lub świń |
10.11.50.0 | Tłuszcz z bydła, owiec, kóz lub świń 15.11.30-40.00, 15.11.30-60.00, 15.11.30-70.00 |
10.11.6 | Odpady zwierzęce surowe, niejadalne |
10.11.60 | Odpady zwierzęce surowe, niejadalne |
10.11.60.0 | Odpady zwierzęce surowe, niejadalne 15.11.40-30.00, 15.11.40-90.00 |
10.11.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją mięsa przetworzonego i zakonserwowanego |
10.11.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją mięsa przetworzonego i zakonserwowanego |
10.11.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją mięsa przetworzonego i zakonserwowanego 15.11.99-00.00 |
10.12 | MIĘSO Z DROBIU PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE |
10.12.1 | Mięso z drobiu świeże lub schłodzone |
10.12.10 | Mięso z drobiu świeże lub schłodzone |
10.12.10.0 | Mięso z drobiu świeże lub schłodzone 15.12.11-13.00, 15.12.11-15.00, 15.12.11-17.00, 15.12.11-30.00, 15.12.11-55.00, 15.12.11-57.00 |
10.12.2 | Mięso z drobiu zamrożone |
10.12.20 | Mięso z drobiu zamrożone |
10.12.20.0 | Mięso z drobiu zamrożone
(z wył. 0207 14 99)
(z wył. 0207 27 99)
(z wył. 0207 36 90) 15.12.12-13.00, 15.12.12-15.00, 15.12.12-17.00, 15.12.12-53.00, 15.12.12-55.00, 15.12.12-57.00, 15.12.12-75.00 |
10.12.3 | Tłuszcz z drobiu |
10.12.30 | Tłuszcz z drobiu |
10.12.30.0 | Tłuszcz z drobiu 15.12.14-00.00 |
10.12.4 | Podroby jadalne z drobiu |
10.12.40 | Podroby jadalne z drobiu |
10.12.40.0 | Podroby jadalne z drobiu 15.12.11-70.00, 15.12.12-71.00 |
10.12.5 | Pióra, puch, pierze i skóry ptaków |
10.12.50 | Pióra, puch, pierze i skóry ptaków |
10.12.50.0 | Pióra, puch, pierze i skóry ptaków 15.12.20-00.00 |
10.12.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworzonego i zakonserwowanego mięsa z drobiu |
10.12.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworzonego i zakonserwowanego mięsa z drobiu |
10.12.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworzonego i zakonserwowanego mięsa
z drobiu 15.12.99-00.00 |
10.13 | WYROBY Z MIĘSA, WŁĄCZAJĄC MIĘSO DROBIOWE |
10.13.1 | Konserwy i przetwory z mięsa, podrobów i krwi |
10.13.11 | Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub wędzone (bekon i szynka) |
10.13.11.0 | Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub wędzone (bekon
i szynka) 15.13.11-10.00, 15.13.11-30.00, 15.13.11-50.00 |
10.13.12 | Mięso z bydła solone, w solance, suszone lub wędzone |
10.13.12.0 | Mięso z bydła solone, w solance, suszone lub wędzone 15.13.11-70.00 |
10.13.13 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone, z wyłączeniem mięsa ze świń i bydła; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów |
10.13.13.0 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone,
z wyłączeniem mięsa ze świń i bydła; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów 15.13.11-90.00 |
10.13.14 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi |
10.13.14.0 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi 15.13.12-13.10, 15.13.12-13.90, 15.13.12-15.10, 15.13.12-15.90 |
10.13.15 | Pozostałe przetwory i konserwy z mięsa, podrobów lub krwi, z wyłączeniem gotowych dań z mięsa i podrobów |
10.13.15.0 | Pozostałe przetwory i konserwy z mięsa, podrobów lub krwi, z wyłączeniem gotowych dań z mięsa i podrobów 15.13.12-23.00, 15.13.12-25.00, 15.13.12-33.00, 15.13.12-35.00, 15.13.12-43.00, 15.13.12-45.00, 15.13.12-53.00, 15.13.12-59.00, 15.13.12-60.00, 15.13.12-90.00 |
10.13.16 | Mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów, niejadalne; skwarki |
10.13.16.0 | Mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów, niejadalne; skwarki 15.13.13-00.00 |
10.13.9 | Gotowanie mięsa i wyrobów mięsnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem; usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów z przetworzonego i zakonserwowanego mięsa, włączając mięso drobiowe |
10.13.91 | Gotowanie mięsa i wyrobów mięsnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem |
10.13.91.0 | Gotowanie mięsa i wyrobów mięsnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem 15.13.90-00.00 |
10.13.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów z przetworzonego i zakonserwowanego mięsa, włączając mięso drobiowe |
10.13.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów z przetworzonego i zakonserwowanego mięsa, włączając mięso drobiowe 15.13.99-00.00 |
10.2 | RYBY, SKORUPIAKI I MIĘCZAKI, PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE |
10.20 | RYBY, SKORUPIAKI I MIĘCZAKI, PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE |
10.20.1 | Ryby świeże, schłodzone lub zamrożone |
10.20.11 | Ryby, filety rybne i pozostałe mięso z ryb (włączając rozdrobnione), świeże lub schłodzone |
10.20.11.0 | Ryby, filety rybne i pozostałe mięso z ryb (włączając rozdrobnione), świeże lub schłodzone 15.20.11-90.00 |
10.20.12 | Wątróbki z ryb, ikra i mlecz, świeże lub schłodzone |
10.20.12.0 | Wątróbki z ryb, ikra i mlecz, świeże lub schłodzone 15.20.11-30.00 |
10.20.13 | Ryby zamrożone |
10.20.13.0 | Ryby zamrożone 15.20.12-10.00, 15.20.12-30.00 |
10.20.14 | Filety rybne zamrożone |
10.20.14.0 | Filety rybne zamrożone 15.20.12-70.00 |
10.20.15 | Pozostałe zamrożone mięso z ryb, włączając rozdrobnione |
10.20.15.0 | Pozostałe zamrożone mięso z ryb, włączając rozdrobnione 15.20.12-90.00 |
10.20.16 | Wątróbki z ryb, ikra i mlecz, zamrożone |
10.20.16.0 | Wątróbki z ryb, ikra i mlecz, zamrożone 15.20.12-50.00 |
10.20.2 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób; kawior i namiastki kawioru |
10.20.21 | Filety rybne suszone, solone lub w solance, ale niewędzone |
10.20.21.0 | Filety rybne suszone, solone lub w solance, ale niewędzone 15.20.13-30.00 |
10.20.22 | Wątróbki z ryb, ikra i mlecz, suszone, wędzone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki z ryb, jadalne |
10.20.22.0 | Wątróbki z ryb, ikra i mlecz, suszone, wędzone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki z ryb, jadalne 15.20.13-10.00 |
10.20.23 | Ryby suszone, solone lub w solance |
10.20.23.0 | Ryby suszone, solone lub w solance 15.20.13-70.00 |
10.20.24 | Ryby wędzone, włączając filety |
10.20.24.0 | Ryby wędzone, włączając filety 15.20.13-53.00, 15.20.13-55.00, 15.20.13-59.00 |
10.20.25 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, z wyłączeniem gotowych dań rybnych |
10.20.25.0 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, z wyłączeniem gotowych dań rybnych 15.20.14-11.00, 15.20.14-12.00, 15.20.14-13.00, 15.20.14-14.00, 15.20.14-15.00, 15.20.14-16.00, 15.20.14-17.00, 15.20.14-19.00, 15.20.14-30.00 |
10.20.26 | Kawior i namiastki kawioru |
10.20.26.0 | Kawior i namiastki kawioru 15.20.14-51.00, 15.20.14-59.00 |
10.20.3 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, zamrożone, przetworzone lub zakonserwowane |
10.20.31 | Skorupiaki zamrożone |
10.20.31.0 | Skorupiaki zamrożone 15.20.15-30.00 |
10.20.32 | Mięczaki zamrożone, suszone, solone lub w solance, wędzone |
10.20.32.0 | Mięczaki zamrożone, suszone, solone lub w solance, wędzone 15.20.15-53.00, 15.20.15-59.00 |
10.20.33 | Pozostałe bezkręgowce wodne zamrożone, suszone, solone lub w solance, wędzone |
10.20.33.0 | Pozostałe bezkręgowce wodne zamrożone, suszone, solone lub
w solance, wędzone 15.20.15-59.00 |
10.20.34 | Skorupiaki przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób; mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób |
10.20.34.0 | Skorupiaki przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób; mięczaki
i pozostałe bezkręgowce wodne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób 15.20.16-00.00 |
10.20.4 | Mąki, mączki i granulki niejadalne oraz pozostałe, gdzie indziej niesklasyfikowane niejadalne wyroby z ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych |
10.20.41 | Mąki, mączki i granulki z ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, niejadalne |
10.20.41.0 | Mąki, mączki i granulki z ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, niejadalne 15.20.17-00.00 |
10.20.42 | Pozostałe niejadalne wyroby z ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych |
10.20.42.0 | Pozostałe niejadalne wyroby z ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych 15.20.18-00.00 |
10.20.9 | Wędzenie ryb i wyrobów rybnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem i konserwowaniem; usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ryb, skorupiaków i mięczaków |
10.20.91 | Wędzenie ryb i wyrobów rybnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem i konserwowaniem |
10.20.91.0 | Wędzenie ryb i wyrobów rybnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem
i konserwowaniem 15.20.90-00.00 |
10.20.99 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ryb, skorupiaków i mięczaków |
10.20.99.0 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ryb, skorupiaków
i mięczaków 15.20 |
10.3 | OWOCE I WARZYWA PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE |
10.31 | ZIEMNIAKI PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE |
10.31.1 | Ziemniaki przetworzone i zakonserwowane |
10.31.11 | Ziemniaki zamrożone |
10.31.11.0 | Ziemniaki zamrożone 15.31.11-00.00, 15.31.12-50.00 |
10.31.12 | Ziemniaki suszone, nawet pocięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nieprzyrządzone |
10.31.12.0 | Ziemniaki suszone, nawet pocięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nieprzyrządzone 15.31.12-10.00 |
10.31.13 | Ziemniaki suszone w postaci mąki, mączki, płatków, granulek |
10.31.13.0 | Ziemniaki suszone w postaci mąki, mączki, płatków, granulek 15.31.12-30.10, 15.31.12-30.20 |
10.31.14 | Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane, gdzie indziej niesklasyfikowane |
10.31.14.0 | Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane, gdzie indziej niesklasyfikowane 15.31.12-70.00, 15.31.12-90.00 |
10.31.9 | Gotowanie ziemniaków i wyrobów z ziemniaków oraz pozostałe usługi związane z ich przyrządzaniem; usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ziemniaków |
10.31.91 | Gotowanie ziemniaków i wyrobów z ziemniaków oraz pozostałe usługi związane z ich przyrządzaniem |
10.31.91.0 | Gotowanie ziemniaków i wyrobów z ziemniaków oraz pozostałe usługi związane z ich przyrządzaniem 15.31.90-00.00 |
10.31.99 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ziemniaków |
10.31.99.0 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ziemniaków 15.31 |
10.32 | SOKI Z OWOCÓW I WARZYW |
10.32.1 | Soki z owoców i warzyw |
10.32.11 | Sok pomidorowy |
10.32.11.0 | Sok pomidorowy 15.32.10-24.00 |
10.32.12 | Sok pomarańczowy |
10.32.12.0 | Sok pomarańczowy 15.32.10-13.00, 15.32.10-15.00, 15.32.10-40.20 |
10.32.13 | Sok grejpfrutowy |
10.32.13.0 | Sok grejpfrutowy 15.32.10-21.00, 15.32.10-40.20 |
10.32.14 | Sok ananasowy |
10.32.14.0 | Sok ananasowy 15.32.10-23.00, 15.32.10-40.20 |
10.32.15 | Sok winogronowy |
10.32.15.0 | Sok winogronowy 15.32.10-25.00, 15.32.10-40.20 |
10.32.16 | Sok jabłkowy |
10.32.16.0 | Sok jabłkowy 15.32.10-26.00, 15.32.10-40.10 |
10.32.17 | Mieszaniny soków z owoców i warzyw |
10.32.17.0 | Mieszaniny soków z owoców i warzyw 15.32.10-30.00, 15.32.10-40.20 |
10.32.19 | Pozostałe soki z owoców i warzyw |
10.32.19.0 | Pozostałe soki z owoców i warzyw 15.32.10-22.00, 15.32.10-29.10, 15.32.10-29.20, 15.32.10-40.20 |
10.32.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją soków z owoców i warzyw |
10.32.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją soków z owoców i warzyw |
10.32.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją soków z owoców i warzyw 15.32.99-00.00 |
10.39 | POZOSTAŁE OWOCE I WARZYWA PRZETWORZONE I ZAKONSERWOWANE |
10.39.1 | Warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem ziemniaków |
10.39.11 | Warzywa zamrożone |
10.39.11.0 | Warzywa zamrożone
(z wył. 0710 10 00) 15.33.11-00.10, 15.33.11-00.20 |
10.39.12 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo |
10.39.12.0 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo 15.33.12-00.00 |
10.39.13 | Warzywa suszone, włączając grzyby |
10.39.13.0 | Warzywa suszone, włączając grzyby
(z wył. 0712 90 05) 15.33.13-30.00, 15.33.13-50.00, 15.33.13-90.10, 15.33.13-90.90 |
10.39.14 | Warzywa i owoce, krojone i zapakowane |
10.39.14.0 | Warzywa i owoce, krojone i zapakowane 01.41.11-00.00, 15.33.14-23.00, 15.33.14-30.00, 15.33.14-40.00, 15.33.14-61.00, 15.33.14-64.00, 15.33.14-65.00, 15.33.14-66.00, 15.33.14-67.00, 15.33.14-90.00 |
10.39.15 | Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw |
10.39.15.0 | Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym,
z wyłączeniem gotowych dań z warzyw 15.33.14-63.00, 15.33.14-64.00 |
10.39.16 | Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw |
10.39.16.0 | Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym,
z wyłączeniem gotowych dań z warzyw 15.33.14-62.00 |
10.39.17 | Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw |
10.39.17.0 | Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań
z warzyw 15.33.14-23.00, 15.33.14-25.00, 15.33.14-27.00, 15.33.14-30.00, 15.33.14-40.00, 15.33.14-61.00, 15.33.14-65.00, 15.33.14-66.00, 15.33.14-67.00, 15.33.14-90.00 |
10.39.18 | Warzywa (z wyłączeniem ziemniaków), owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym |
10.39.18.0 | Warzywa (z wyłączeniem ziemniaków), owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym 15.33.15-00.00 |
10.39.2 | Owoce i orzechy, przetworzone i zakonserwowane |
10.39.21 | Owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie |
10.39.21.0 | Owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie |
10.39.22 | Dżemy, galaretki owocowe, przeciery i pasty z owoców lub orzechów |
10.39.22.0 | Dżemy, galaretki owocowe, przeciery i pasty z owoców lub orzechów 15.33.22-30.00, 15.33.22-90.00 |
10.39.23 | Orzechy, orzeszki ziemne, prażone, solone lub przetworzone w inny sposób |
10.39.23.0 | Orzechy, orzeszki ziemne, prażone, solone lub przetworzone w inny sposób 15.33.23-30.00, 15.33.23-90.00 |
10.39.24 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo, nienadające się do bezpośredniego spożycia |
10.39.24.0 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo, nienadające się do bezpośredniego spożycia 15.33.24-00.00, 15.33.25-30.00 |
10.39.25 | Pozostałe owoce przetworzone, suszone lub zakonserwowane |
10.39.25.0 | Pozostałe owoce przetworzone, suszone lub zakonserwowane 15.33.25-10.00, 15.33.25-20.10 , 15.33.25-20.20, 15.33.25-20.30, 15.33.25-20.90, 15.33.25-30.00, 15.33.25-50.10, 15.33.25-50.20, 15.33.25-50.90, 15.33.26-00.00 |
10.39.3 | Materiały roślinne, odpady, pozostałości i produkty uboczne |
10.39.30 | Materiały roślinne, odpady, pozostałości i produkty uboczne |
10.39.30.0 | Materiały roślinne, odpady, pozostałości i produkty uboczne 15.33.30-00.00 |
10.39.9 | Gotowanie owoców i warzyw (z wyłączeniem ziemniaków) oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem i konserwowaniem; usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem owoców i warzyw, z wyłączeniem ziemniaków |
10.39.91 | Gotowanie owoców i warzyw (z wyłączeniem ziemniaków) oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem i konserwowaniem |
10.39.91.0 | Gotowanie owoców i warzyw (z wyłączeniem ziemniaków) oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem i konserwowaniem 15.33.90-00.00 |
10.39.99 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem owoców i warzyw, z wyłączeniem ziemniaków |
10.39.99.0 | Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem owoców i warzyw,
z wyłączeniem ziemniaków 15.33 |
10.4 | OLEJE I TŁUSZCZE ZWIERZĘCE I ROŚLINNE |
10.41 | OLEJE I TŁUSZCZE ZWIERZĘCE I ROŚLINNE, Z WYŁĄCZENIEM MARGARYNY I PODOBNYCH PRODUKTÓW |
10.41.1 | Oleje i tłuszcze zwierzęce (z wyłączeniem tłuszczów z bydła, owiec, kóz, świń i drobiu) oraz ich frakcje, surowe |
10.41.11 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane, niezmieszane ani nieprzetworzone w inny sposób |
10.41.11.0 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane, niezmieszane ani nieprzetworzone w inny sposób 15.41.11-30.00 |
10.41.12 | Oleje i tłuszcze oraz ich frakcje z ryb i ssaków morskich |
10.41.12.0 | Oleje i tłuszcze oraz ich frakcje z ryb i ssaków morskich 15.41.11-50.00 |
10.41.19 | Pozostałe oleje i tłuszcze zwierzęce (z wyłączeniem tłuszczów z bydła, owiec, kóz, świń i drobiu) oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
10.41.19.0 | Pozostałe oleje i tłuszcze zwierzęce (z wyłączeniem tłuszczów z bydła, owiec, kóz, świń i drobiu) oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 15.41.11-90.00 |
10.41.2 | Oleje roślinne surowe |
10.41.21 | Olej sojowy surowy |
10.41.21.0 | Olej sojowy surowy 15.41.12-10.10 , 15.41.12-10.20 |
10.41.22 | Olej z orzeszków ziemnych surowy |
10.41.22.0 | Olej z orzeszków ziemnych surowy 15.41.12-20.00 |
10.41.23 | Oliwa z oliwek surowa |
10.41.23.0 | Oliwa z oliwek surowa 01.13.24-00.10, 15.41.12-30.00, 15.42.11-39.00 |
10.41.24 | Olej słonecznikowy surowy |
10.41.24.0 | Olej słonecznikowy surowy 15.41.12-40.10, 15.41.12-40.30 |
10.41.25 | Olej z nasion bawełny surowy |
10.41.25.0 | Olej z nasion bawełny surowy 15.41.12-50.00 |
10.41.26 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy, surowy |
10.41.26.0 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy, surowy 15.41.12-60.10 , 15.41.12-60.20 , 15.41.12-60.30 , 15.41.12-60.40 |
10.41.27 | Olej palmowy surowy |
10.41.27.0 | Olej palmowy surowy 15.41.13-10.00, 15.41.13-50.00 |
10.41.28 | Olej kokosowy surowy |
10.41.28.0 | Olej kokosowy surowy 15.41.13-30.00 |
10.41.29 | Pozostałe surowe oleje roślinne |
10.41.29.0 | Pozostałe surowe oleje roślinne 15.41.12-40.20, 15.41.12-40.30, 15.41.13-50.00, 15.41.13-70.00, 15.42.11-70.00, 15.42.12-80.00 |
10.41.3 | Linters bawełniany |
10.41.30 | Linters bawełniany |
10.41.30.0 | Linters bawełniany 15.41.20-00.00 |
10.41.4 | Makuchy i inne pozostałości stałe z tłuszczów i olejów roślinnych; mąki i mączki z nasion lub owoców oleistych, z wyłączeniem gorczycy |
10.41.41 | Makuchy i inne pozostałości stałe z tłuszczów i olejów roślinnych |
10.41.41.0 | Makuchy i inne pozostałości stałe z tłuszczów i olejów roślinnych 15.41.31-30.00, 15.41.31-50.00, 15.41.31-70.00, 15.41.31-90.00 |
10.41.42 | Mąki i mączki z nasion lub owoców oleistych, z wyłączeniem gorczycy |
10.41.42.0 | Mąki i mączki z nasion lub owoców oleistych, z wyłączeniem gorczycy 15.41.32-00.00 |
10.41.5 | Oleje rafinowane, z wyłączeniem pozostałości |
10.41.51 | Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
10.41.51.0 | Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 15.42.11-10.10, 15.42.11-10.20, 15.42.11-10.30 |
10.41.52 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
10.41.52.0 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 15.42.11-20.00 |
10.41.53 | Oliwa z oliwek i jej frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
10.41.53.0 | Oliwa z oliwek i jej frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 01.13.24-00.10, 15.42.11-31.00, 15.42.11-39.00 |
10.41.54 | Olej słonecznikowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
10.41.54.0 | Olej słonecznikowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 15.42.11-40.10, 15.42.11-40.20, 15.42.11-40.30 |
10.41.55 | Olej z nasion bawełny i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
10.41.55.0 | Olej z nasion bawełny i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 15.42.11-50.00 |
10.41.56 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy oraz ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
10.41.56.0 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy oraz ich frakcje, rafinowane,
ale niemodyfikowane chemicznie 15.42.11-60.20, 15.42.11-60.30, 15.42.11-60.40, 15.42.11-60.50, 15.42.11-60.60 |
10.41.57 | Olej palmowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
10.41.57.0 | Olej palmowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 15.42.12-10.00 |
10.41.58 | Olej kokosowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
10.41.58.0 | Olej kokosowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 15.42.12-20.00 |
10.41.59 | Pozostałe oleje i ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie; stałe tłuszcze roślinne oraz pozostałe oleje roślinne (z wyłączeniem oleju kukurydzianego) oraz ich frakcje, gdzie indziej niesklasyfikowane, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicz |
10.41.59.0 | Pozostałe oleje i ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie; stałe tłuszcze roślinne oraz pozostałe oleje roślinne (z wyłączeniem oleju kukurydzianego) oraz ich frakcje, gdzie indziej niesklasyfikowane, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicz 15.42.11-40.10, 15.42.11-40.40, 15.42.11-70.00, 15.42.12-30.00, 15.42.12-40.00, 15.42.12-50.00, 15.42.12-60.00 |
10.41.6 | Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz ich frakcje uwodornione, estryfikowane, ale dalej nieprzetworzone |
10.41.60 | Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz ich frakcje uwodornione, estryfikowane, ale dalej nieprzetworzone |
10.41.60.0 | Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz ich frakcje uwodornione, estryfikowane, ale dalej nieprzetworzone 15.42.13-30.00, 15.42.13-50.00 |
10.41.7 | Woski roślinne (z wyłączeniem triglicerydów); degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych |
10.41.71 | Woski roślinne (z wyłączeniem triglicerydów) |
10.41.71.0 | Woski roślinne (z wyłączeniem triglicerydów) 15.42.20-30.00 |
10.41.72 | Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych |
10.41.72.0 | Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych 15.42.20-50.00 |
10.41.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją olejów i tłuszczów |
10.41.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją olejów i tłuszczów |
10.41.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją olejów i tłuszczów 15.41.99-00.00, 15.42.99-00.00 |
10.42 | MARGARYNA I PODOBNE TŁUSZCZE JADALNE |
10.42.1 | Margaryna i podobne tłuszcze jadalne |
10.42.10 | Margaryna i podobne tłuszcze jadalne |
10.42.10.0 | Margaryna i podobne tłuszcze jadalne 15.43.10-30.00, 15.43.10-50.00 |
10.42.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych |
10.42.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych |
10.42.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych 15.43.99-00.00 |
10.5 | WYROBY MLECZARSKIE |
10.51 | MLEKO I PRZETWORY MLECZNE |
10.51.1 | Mleko płynne przetworzone i śmietana |
10.51.11 | Mleko płynne przetworzone |
10.51.11.0 | Mleko płynne przetworzone 15.51.11-30.00, 15.51.11-40.00, 15.51.11-60.00 |
10.51.12 | Mleko i śmietana o zawartości tłuszczu > 6 % masy, niezagęszczone i niesłodzone |
10.51.12.0 | Mleko i śmietana o zawartości tłuszczu > 6 % masy, niezagęszczone
i niesłodzone 15.51.12-00.00 |
10.51.2 | Mleko w postaci stałej |
10.51.21 | Mleko odtłuszczone w proszku |
10.51.21.0 | Mleko odtłuszczone w proszku 15.51.20-30.00 |
10.51.22 | Mleko pełne w proszku |
10.51.22.0 | Mleko pełne w proszku 15.51.20-60.00 |
10.51.3 | Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania |
10.51.30 | Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania |
10.51.30.0 | Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania 15.51.30-30.00, 15.51.30-50.00, 15.51.30-70.00 |
10.51.4 | Sery i twarogi |
10.51.40 | Sery i twarogi |
10.51.40.0 | Sery i twarogi 15.51.40-30.00, 15.51.40-50.00, 15.51.40-70.00 |
10.51.5 | Pozostałe wyroby mleczarskie |
10.51.51 | Mleko i śmietana inne niż w postaci stałej, zagęszczone lub z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego |
10.51.51.0 | Mleko i śmietana inne niż w postaci stałej, zagęszczone lub z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego 15.51.51-04.00, 15.51.51-08.00 |
10.51.52 | Jogurt i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany |
10.51.52.0 | Jogurt i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany 15.51.52-43.00, 15.51.52-45.00, 15.51.52-47.00, 15.51.52-63.00, 15.51.52-65.00 |
10.51.53 | Kazeina |
10.51.53.0 | Kazeina 15.51.53-00.00 |
10.51.54 | Laktoza i syrop laktozowy |
10.51.54.0 | Laktoza i syrop laktozowy 15.51.54-00.00 |
10.51.55 | Serwatka |
10.51.55.0 | Serwatka 15.51.55-33.00, 15.51.55-40.00 |
10.51.56 | Wyroby mleczarskie, gdzie indziej niesklasyfikowane |
10.51.56.0 | Wyroby mleczarskie, gdzie indziej niesklasyfikowane 15.51.55-90.00 |
10.51.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów mlecznych i serów |
10.51.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów mlecznych i serów |
10.51.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów mlecznych i serów 15.51.99-00.00 |
10.52 | LODY |
10.52.1 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne |
10.52.10 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne |
10.52.10.0 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne 15.52.10-00.00 |
10.52.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją lodów |
10.52.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją lodów |
10.52.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją lodów 15.52.99-00.00 |
10.6 | PRODUKTY PRZEMIAŁU ZBÓŻ, SKROBIE I WYROBY SKROBIOWE |
10.61 | PRODUKTY PRZEMIAŁU ZBÓŻ |
10.61.1 | Ryż łuskany i ryż częściowo lub całkowicie mielony lub łamany |
10.61.11 | Ryż łuskany |
10.61.11.0 | Ryż łuskany 15.61.10-00.00 |
10.61.12 | Ryż częściowo lub całkowicie mielony lub łamany |
10.61.12.0 | Ryż częściowo lub całkowicie mielony lub łamany 15.61.40-30.00, 15.61.40-50.00 |
10.61.2 | Mąki ze zbóż i pozostałych roślin oraz ich mieszanki |
10.61.21 | Mąka pszenna lub żytnio-pszenna |
10.61.21.0 | Mąka pszenna lub żytnio-pszenna 15.61.21-00.10, 15.61.21-00.20 |
10.61.22 | Mąka z pozostałych zbóż |
10.61.22.0 | Mąka z pozostałych zbóż 15.61.22-00.10, 15.61.22-00.20, 15.61.22-00.90 |
10.61.23 | Mąka i mączka z suszonych części roślin |
10.61.23.0 | Mąka i mączka z suszonych części roślin 15.61.23-00.00 |
10.61.24 | Mieszaniny i ciasta do wytwarzania wyrobów piekarskich |
10.61.24.0 | Mieszaniny i ciasta do wytwarzania wyrobów piekarskich 15.61.24-00.00 |
10.61.3 | Kasze, mączki i granulki oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych |
10.61.31 | Kasze i mączki z pszenicy |
10.61.31.0 | Kasze i mączki z pszenicy 15.61.31-33.00, 15.61.31-35.00 |
10.61.32 | Kasze, mączki i granulki zbożowe, gdzie indziej niesklasyfikowane |
10.61.32.0 | Kasze, mączki i granulki zbożowe, gdzie indziej niesklasyfikowane 15.61.32-30.10, 15.61.32-30.20, 15.61.32-30.30, 15.61.32-30.40, 15.61.32-30.50, 15.61.32-30.60, 15.61.32-30.70, 15.61.32-30.90, 15.61.32-40.00, 15.61.32-50.00 |
10.61.33 | Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych |
10.61.33.0 | Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych 15.61.33-33.10, 15.61.33-33.20, 15.61.33-33.30, 15.61.33-33.40, 15.61.33-33.50, 15.61.33-33.90, 15.61.33-35.00, 15.61.33-51.00, 15.61.33-53.00, 15.61.33-55.00 |
10.61.4 | Otręby, śruta i inne pozostałości przemiału zbóż i części suszonych roślin |
10.61.40 | Otręby, śruta i inne pozostałości przemiału zbóż i części suszonych roślin |
10.61.40.0 | Otręby, śruta i inne pozostałości przemiału zbóż i części suszonych roślin 15.61.50-30.00, 15.61.50-50.00, 15.61.50-90.00 |
10.61.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów otrzymywanych w wyniku przemiału zbóż |
10.61.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów otrzymywanych w wyniku przemiału zbóż |
10.61.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów otrzymywanych w wyniku przemiału zbóż 15.61.99-00.00 |
10.62 | SKROBIA I WYROBY SKROBIOWE |
10.62.1 | Skrobie i wyroby skrobiowe; cukry i syropy z cukru, gdzie indziej niesklasyfikowane |
10.62.11 | Skrobie; inulina; gluten pszenny; dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane |
10.62.11.0 | Skrobie; inulina; gluten pszenny; dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane 15.62.22-11.00, 15.62.22-13.00, 15.62.22-15.00, 15.62.22-19.00, 15.62.22-30.00, 15.62.22-50.00, 15.62.22-70.00 |
10.62.12 | Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi w postaci płatków, ziaren itp. |
10.62.12.0 | Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi w postaci płatków, ziaren itp. 15.62.23-00.00 |
10.62.13 | Glukoza i syrop glukozowy; fruktoza i syrop fruktozowy; cukier inwertowany; cukry i syropy z cukru, gdzie indziej niesklasyfikowane |
10.62.13.0 | Glukoza i syrop glukozowy; fruktoza i syrop fruktozowy; cukier inwertowany; cukry i syropy z cukru, gdzie indziej niesklasyfikowane 15.62.21-10.10, 15.62.21-10.20, 15.62.21-10.30, 15.62.21-10.90, 15.62.21-20.10, 15.62.21-20.20, 15.62.21-20.30, 15.62.21-20.40, 15.62.21-20.90, 15.62.21-30.00, 15.62.21-90.10, 15.62.21-90.30, 15.62.21-90.40, 15.62.21-90.90 |
10.62.14 | Olej kukurydziany |
10.62.14.0 | Olej kukurydziany 15.62.10-30.00, 15.62.10-50.00 |
10.62.2 | Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości |
10.62.20 | Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości |
10.62.20.0 | Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości 15.62.30-00.00 |
10.62.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją skrobi i wyrobów skrobiowych |
10.62.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją skrobi i wyrobów skrobiowych |
10.62.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją skrobi i wyrobów skrobiowych 15.62.99-00.00 |
10.7 | WYROBY PIEKARSKIE I MĄCZNE |
10.71 | PIECZYWO; ŚWIEŻE WYROBY CIASTKARSKIE I CIASTKA |
10.71.1 | Pieczywo; świeże wyroby ciastkarskie i ciastka |
10.71.11 | Pieczywo świeże |
10.71.11.0 | Pieczywo świeże 15.81.11-00.10, 15.81.11-00.20, 15.81.11-00.30, 15.81.11-00.90 |
10.71.12 | Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże |
10.71.12.0 | Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże 15.81.12-00.00 |
10.71.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją pieczywa oraz wyrobów ciastkarskich i ciastek |
10.71.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją pieczywa oraz wyrobów ciastkarskich i ciastek |
10.71.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją pieczywa oraz wyrobów ciastkarskich i ciastek 15.81.99-00.00 |
10.72 | SUCHARY I HERBATNIKI; KONSERWOWANE WYROBY CIASTKARSKIE I CIASTKA |
10.72.1 | Suchary i herbatniki; konserwowane wyroby ciastkarskie i ciastka |
10.72.11 | Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby |
10.72.11.0 | Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby 15.82.11-30.00, 15.82.11-50.00 |
10.72.12 | Piernik i podobne wyroby; słodkie herbatniki; gofry i wafle |
10.72.12.0 | Piernik i podobne wyroby; słodkie herbatniki; gofry i wafle 15.82.12-30.00, 15.82.12-53.00, 15.82.12-55.00, 15.82.12-57.00, 15.82.12-59.00 |
10.72.19 | Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane |
10.72.19.0 | Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane 15.82.13-10.00, 15.82.13-20.00, 15.82.13-40.00, 15.82.13-50.00, 15.82.13-90.00 |
10.72.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją sucharów i herbatników oraz konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek |
10.72.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją sucharów i herbatników oraz konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek |
10.72.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją sucharów i herbatników oraz konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek 15.82.99-00.00 |
10.73 | MAKARONY, PIEROGI, KLUSKI, KUSKUS I PODOBNE WYROBY MĄCZNE |
10.73.1 | Makarony, pierogi, kluski, kuskus i podobne wyroby mączne |
10.73.11 | Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne |
10.73.11.0 | Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne 15.85.11-30.00, 15.85.11-50.00 |
10.73.12 | Kuskus |
10.73.12.0 | Kuskus 15.85.12-50.00 |
10.73.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją makaronów, pierogów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych |
10.73.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją makaronów, pierogów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych |
10.73.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją makaronów, pierogów, klusek, kuskusu
i podobnych wyrobów mącznych 15.85.99-00.00 |
10.8 | POZOSTAŁE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE |
10.81 | CUKIER |
10.81.1 | Cukier trzcinowy lub buraczany, surowy lub rafinowany; melasa |
10.81.11 | Cukier trzcinowy lub buraczany surowy, w postaci stałej |
10.81.11.0 | Cukier trzcinowy lub buraczany surowy, w postaci stałej 15.83.11-00.00 |
10.81.12 | Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany oraz chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej, z wyłączeniem zawierającego dodatki substancji aromatyzujących lub barwiących |
10.81.12.0 | Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany oraz chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej, z wyłączeniem zawierającego dodatki substancji aromatyzujących lub barwiących 15.83.12-30.00, 15.83.12-90.00 |
10.81.13 | Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany, zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących; cukier klonowy i syrop klonowy |
10.81.13.0 | Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany, zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących; cukier klonowy i syrop klonowy 15.83.13-30.00, 15.83.13-50.00 |
10.81.14 | Melasa |
10.81.14.0 | Melasa 15.83.14-30.00, 15.83.14-50.00 |
10.81.2 | Wysłodki buraczane, wytłoki z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru |
10.81.20 | Wysłodki buraczane, wytłoki z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru |
10.81.20.0 | Wysłodki buraczane, wytłoki z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru 15.83.20-00.00 |
10.81.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją cukru |
10.81.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją cukru |
10.81.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją cukru 15.83.99-00.00 |
10.82 | KAKAO, CZEKOLADA I WYROBY CUKIERNICZE |
10.82.1 | Miazga kakaowa, nawet odtłuszczona; masło, tłuszcz i olej kakaowe; proszek kakaowy |
10.82.11 | Miazga kakaowa, nawet odtłuszczona |
10.82.11.0 | Miazga kakaowa, nawet odtłuszczona 15.84.11-00.00 |
10.82.12 | Masło, tłuszcz i olej kakaowe |
10.82.12.0 | Masło, tłuszcz i olej kakaowe 15.84.12-00.00 |
10.82.13 | Proszek kakaowy niesłodzony |
10.82.13.0 | Proszek kakaowy niesłodzony 15.84.13-00.00 |
10.82.14 | Proszek kakaowy słodzony |
10.82.14.0 | Proszek kakaowy słodzony 15.84.14-00.00 |
10.82.2 | Czekolada i wyroby cukiernicze |
10.82.21 | Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao, niepakowane do sprzedaży detalicznej, z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego |
10.82.21.0 | Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao, niepakowane do sprzedaży detalicznej, z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego 15.84.21-33.00, 15.84.21-35.00, 15.84.21-37.00, 15.84.21-50.00, 15.84.21-70.00, 15.84.21-90.00 |
10.82.22 | Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao, pakowane do sprzedaży detalicznej, z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego |
10.82.22.0 | Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao, pakowane do sprzedaży detalicznej, z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego 15.84.22-33.00, 15.84.22-35.00, 15.84.22-39.00, 15.84.22-43.00, 15.84.22-45.00, 15.84.22-53.00, 15.84.22-55.00, 15.84.22-60.00, 15.84.22-70.00, 15.84.22-80.00, 15.84.22-90.00 |
10.82.23 | Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), z wyłączeniem zawierających kakao |
10.82.23.0 | Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), z wyłączeniem zawierających kakao 15.84.23-10.00, 15.84.23-20.00, 15.84.23-30.00, 15.84.23-53.00, 15.84.23-55.00, 15.84.23-63.00, 15.84.23-65.00, 15.84.23-73.00, 15.84.23-75.00, 15.84.23-83.00, 15.84.23-90.00 |
10.82.24 | Owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem |
10.82.24.0 | Owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem 15.84.24-00.00 |
10.82.3 | Łuski kakao, łupiny, osłonki i pozostałe odpady kakao |
10.82.30 | Łuski kakao, łupiny, osłonki i pozostałe odpady kakao |
10.82.30.0 | Łuski kakao, łupiny, osłonki i pozostałe odpady kakao 15.84.30-00.00 |
10.82.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych |
10.82.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych |
10.82.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych 15.84.99-00.00 |
10.83 | KAWA I HERBATA PRZETWORZONE |
10.83.1 | Kawa i herbata przetworzone |
10.83.11 | Kawa palona i kawa bezkofeinowa |
10.83.11.0 | Kawa palona i kawa bezkofeinowa 15.86.11-30.00, 15.86.11-50.00, 15.86.11-70.00 |
10.83.12 | Substytuty kawy; ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy lub substytutów kawy; łupiny i łuski kawy |
10.83.12.0 | Substytuty kawy; ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy lub substytutów kawy; łupiny i łuski kawy 15.86.12-10.00, 15.86.12-30.00, 15.86.12-50.00, 15.86.12-70.00, 15.86.12-80.00 |
10.83.13 | Herbata zielona (niefermentowana), herbata czarna (fermentowana) oraz herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 3 kg |
10.83.13.0 | Herbata zielona (niefermentowana), herbata czarna (fermentowana) oraz herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach
o zawartości <= 3 kg 15.86.13-00.00 |
10.83.14 | Ekstrakty, esencje, koncentraty i preparaty z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) |
10.83.14.0 | Ekstrakty, esencje, koncentraty i preparaty z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) 15.86.14-00.00 |
10.83.15 | Napary (herbatki) ziołowe |
10.83.15.0 | Napary (herbatki) ziołowe 15.86.15-00.00 |
10.83.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją kawy i herbaty |
10.83.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją kawy i herbaty |
10.83.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją kawy i herbaty 15.86.99-00.00 |
10.84 | PRZYPRAWY |
10.84.1 | Ocet; sosy; mieszanki przypraw; mąka i mączka z gorczycy; gotowa musztarda |
10.84.11 | Ocet oraz substytuty octu otrzymywane z kwasu octowego |
10.84.11.0 | Ocet oraz substytuty octu otrzymywane z kwasu octowego 15.87.11-30.00, 15.87.11-90.00 |
10.84.12 | Sosy; mieszanki przypraw; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda |
10.84.12.0 | Sosy; mieszanki przypraw; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda 15.87.12-10.00, 15.87.12-30.00, 15.87.12-53.00, 15.87.12-55.00, 15.87.12-70.00 |
10.84.2 | Przyprawy przetworzone |
10.84.21 | Pieprz z rodzaju Piper przetworzony |
10.84.21.0 | Pieprz z rodzaju Piper przetworzony 15.87.20-00.00 |
10.84.22 | Chili i słodka papryka z rodzaju Capsicum przetworzone, suszone |
10.84.22.0 | Chili i słodka papryka z rodzaju Capsicum przetworzone, suszone 15.87.20-00.00 |
10.84.23 | Cynamon przetworzony; pozostałe przyprawy przetworzone |
10.84.23.0 | Cynamon przetworzony; pozostałe przyprawy przetworzone 15.87.20-00.00 |
10.84.3 | Sól spożywcza |
10.84.30 | Sól spożywcza |
10.84.30.0 | Sól spożywcza 14.40.10-00.10, 14.40.10-00.20, 14.40.10-00.30, 14.40.10-00.40, 14.40.10-00.90 |
10.84.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przypraw |
10.84.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przypraw |
10.84.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przypraw 15.87.99-00.00 |
10.85 | GOTOWE POSIŁKI I DANIA |
10.85.1 | Gotowe posiłki i dania |
10.85.11 | Gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów lub krwi |
10.85.11.0 | Gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów lub krwi 15.13.12-23.00, 15.13.12-25.00, 15.13.12-33.00, 15.13.12-35.00, 15.13.12-53.00, 15.13.12-60.00, 15.13.12-90.00 |
10.85.12 | Gotowe posiłki i dania na bazie ryb, skorupiaków i mięczaków |
10.85.12.0 | Gotowe posiłki i dania na bazie ryb, skorupiaków i mięczaków 15.20.14-11.00, 15.20.14-12.00, 15.20.14-13.00, 15.20.14-14.00, 15.20.14-15.00, 15.20.14-16.00, 15.20.14-17.00, 15.20.14-19.00, 15.20.14-30.00 |
10.85.13 | Gotowe posiłki i dania na bazie warzyw |
10.85.13.0 | Gotowe posiłki i dania na bazie warzyw 15.33.14-23.00, 15.33.14-25.00, 15.33.14-27.00, 15.33.14-30.00, 15.33.14-40.00, 15.33.14-61.00, 15.33.14-62.00, 15.33.14-63.00, 15.33.14-64.00, 15.33.14-65.00, 15.33.14-66.00, 15.33.14-67.00, 15.33.14-90.00 |
10.85.14 | Gotowe posiłki i dania na bazie wyrobów mącznych |
10.85.14.0 | Gotowe posiłki i dania na bazie wyrobów mącznych 15.85.12-33.00, 15.85.12-35.00 |
10.85.19 | Pozostałe gotowe posiłki i dania, włączając pizzę zamrożoną |
10.85.19.0 | Pozostałe gotowe posiłki i dania, włączając pizzę zamrożoną 15.89.14-99.00 |
10.85.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych posiłków i dań |
10.85.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych posiłków i dań |
10.85.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych posiłków i dań 15.85.99-00.00 |
10.86 | PRZETWORY HOMOGENIZOWANE ORAZ ŻYWNOŚĆ DIETETYCZNA |
10.86.1 | Przetwory homogenizowane oraz żywność dietetyczna |
10.86.10 | Przetwory homogenizowane oraz żywność dietetyczna |
10.86.10.0 | Przetwory homogenizowane oraz żywność dietetyczna 15.88.10-10.00, 15.88.10-30.00, 15.88.10-50.00, 15.88.10-60.00, 15.88.10-70.10, 15.88.10-70.20, 15.88.10-70.90 |
10.86.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów homogenizowanych oraz żywności dietetycznej |
10.86.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów homogenizowanych oraz żywności dietetycznej |
10.86.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów homogenizowanych oraz żywności dietetycznej 15.88.99-00.00 |
10.89 | POZOSTAŁE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE, GDZIE INDZIEJ NIESKLASYFIKOWANE |
10.89.1 | Zupy, jaja, drożdże i pozostałe artykuły spożywcze; ekstrakty i soki z mięsa, ryb i bezkręgowców wodnych |
10.89.11 | Zupy i buliony oraz przetwory z nich |
10.89.11.0 | Zupy i buliony oraz przetwory z nich 15.89.11-00.00 |
10.89.12 | Jaja bez skorupek oraz żółtka jaj, świeże lub zakonserwowane; jaja w skorupkach, zakonserwowane lub ugotowane; albumina jaja |
10.89.12.0 | Jaja bez skorupek oraz żółtka jaj, świeże lub zakonserwowane; jaja
w skorupkach, zakonserwowane lub ugotowane; albumina jaja 15.89.12-30.00, 15.89.12-50.00 |
10.89.13 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe martwe mikroorganizmy jednokomórkowe; gotowe proszki do pieczenia |
10.89.13.0 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe martwe mikroorganizmy jednokomórkowe; gotowe proszki do pieczenia 15.89.13-33.00, 15.89.13-35.00, 15.89.13-39.00, 15.89.13-50.00, 15.89.13-70.00 |
10.89.14 | Ekstrakty i soki z mięsa, ryb i bezkręgowców wodnych |
10.89.14.0 | Ekstrakty i soki z mięsa, ryb i bezkręgowców wodnych 15.13.12-70.00 |
10.89.15 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe; środki zagęszczające i żelujące |
10.89.15.0 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe; środki zagęszczające
i żelujące 15.89.20-00.00 |
10.89.19 | Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane |
10.89.19.0 | Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane
(z wył. 2106 90 98) 15.62.21-40.00, 15.62.21-50.00, 15.62.21-90.20, 15.89.14-31.00, 15.89.14-39.00, 15.89.14-91.00, 15.89.14-99.00 |
10.89.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowanych |
10.89.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowanych |
10.89.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowanych 15.89.99-00.00 |
10.9 | GOTOWE PASZE I GOTOWA KARMA DLA ZWIERZĄT |
10.91 | GOTOWE PASZE DLA ZWIERZĄT GOSPODARSKICH |
10.91.1 | Gotowe pasze dla zwierząt gospodarskich, z wyłączeniem mączki i granulek lucerny (alfalfa) |
10.91.10 | Gotowe pasze dla zwierząt gospodarskich, z wyłączeniem mączki i granulek lucerny (alfalfa) |
10.91.10.0 | Gotowe pasze dla zwierząt gospodarskich, z wyłączeniem mączki
i granulek lucerny (alfalfa) 15.71.10-10.00, 15.71.10-30.11, 15.71.10-30.12, 15.71.10-30.21, 15.71.10-30.29, 15.71.10-30.31, 15.71.10-30.32, 15.71.10-30.40, 15.71.10-30.90 |
10.91.2 | Mączka i granulki lucerny (alfalfa) |
10.91.20 | Mączka i granulki lucerny (alfalfa) |
10.91.20.0 | Mączka i granulki lucerny (alfalfa) 15.71.20-00.00 |
10.91.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych pasz dla zwierząt gospodarskich |
10.91.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych pasz dla zwierząt gospodarskich |
10.91.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych pasz dla zwierząt gospodarskich 15.71.99-00.00 |
10.92 | GOTOWA KARMA DLA ZWIERZĄT DOMOWYCH |
10.92.1 | Gotowa karma dla zwierząt domowych |
10.92.10 | Gotowa karma dla zwierząt domowych |
10.92.10.0 | Gotowa karma dla zwierząt domowych 15.72.10-30.10, 15.72.10-30.20, 15.72.10-30.30, 15.72.10-60.00 |
10.92.9 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowej karmy dla zwierząt domowych |
10.92.99 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowej karmy dla zwierząt domowych |
10.92.99.0 | Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowej karmy dla zwierząt domowych 15.72.99-00.00 |
|
dział | 01 |
grupa | 01.1 |
klasa | 01.11 |
kategoria | 01.11.1 |
podkategoria | 01.11.11 |
pozycja | 01.11.11.0 |
klucze powiązań z PKWiU 2004 | 01.11.11-00.00 |