Klasyfikacja nicejska |
Klasa | Wykaz | Data pierwszeństwa | Numer pierwszeństwa | Kraj pierwszeństwa |
29 | artykuły spożywcze pochodzenia zwierzęcego , warzywa i inne produkty ogrodnicze przystosowane do spożycia lub konserwowania, zupy, w tym jarzynowe, bulion, rosół, flaki, potrawy z ryb, skorupiaki, raki, homary, ślimaki, krewetki, langusty, kawior, małże, ostrygi, kawior, mięso, drób, dziczyzna, ryby, podroby, przetwory z mięsa, ryb, drobiu, dziczyzny, tłuszcze jadalne, ekstrakty mięsne, galaretki jadalne, galaretki mięsne, galaretki owocowe, konfitury, dżemy, marmolada, konserwy, napoje mleczne lub z przewagą mleka, pikle, sałatki owocowe i warzywne, sosy mięsne, do sałat, śledzie, koncentraty obiadowe, pasztety, pile, szynka, ser, przekąski na bazie owoców | | | |
30 | wyroby cukierniczo-piekarnicze, słodycze, ciasta, jadalne ozdoby do ciast, cukierki, makaroniki, pralinki, ciasta, piernik, tarty, torty, tarty z owocami, czekolada, galaretki owocowe, wyroby cukiernicze na bazie migdałów, lody, puddingi, naleśniki, gofry, herbatniki, krakersy, kanapki, chałwa, paszteciki, sushi, potrawy na bazie mąki, makarony, kluski, spaghetti, ryż, chleb, pizza, placki, bułeczki słodkie, suchary, herbata, kawa, kakao, napoje na bazie herbaty, kawy, kakao, czekolady, napoje kawowe i kakaowe z mlekiem | | | |
35 | prowadzenie sklepów i hurtowni tradycyjnych oraz internetowych w zakresie artykułów spożywczych, napojów alkoholowych i bezalkoholowych, używek, artykułów cukierniczo -piekarniczych, mięsa, wędlin, drobiu, dziczyzny, podrobów oraz przetworów z mięsa, ryb, drobiu, dziczyzny, podrobów, organizacja i uruchamianie sieci gastronomicznych, usługi w zakresie outsourcingu, rekrutacji personelu, doradztwa specjalistycznego w sprawach działalności gospodarczej, w zakresie organizowania, prowadzenia i zarządzania działalnością gospodarczą, doradztwo w zakresie zarządzania personelem | | | |
41 | usługi w zakresie organizowania rozrywki i zabawy, organizowanie i prowadzenie przyjęć, imprez rozrywkowych, organizowanie i obsługa/prowadzenie dyskotek i nocnych klubów, imprez karaoke, koncertów oraz wystaw związanych z kulturą lub edukacją, informacja o imprezach rozrywkowych, rekreacji, organizowaniu zabaw i zawodów sportowych, nauczanie i kształcenie praktyczne, doradztwo zawodowe, usługi związane z organizowaniem i prowadzeniem kursów, szkoleń, konferencji, kongresów, seminariów, sympozjów, zjazdów, stacjonarnych i korespondencyjnych, imprez szkoleniowych, organizowanie konkursów edukacyjnych lub rozrywkowych, organizowanie przyjęć, organizowanie spektakli, organizowanie wystaw z dziedziny kultury lub edukacji | | | |
43 | usługi w zakresie gastronomii świadczone w restauracjach, barach, barach szybkiej obsługi, stołówkach, kafeteriach, kawiarniach, pubach, restauracjach typu fast - food, restauracjach samoobsługowych, barach sałatkowych i innych punktach gastronomicznych, obsługa gastronomiczna z własnym zapleczem, produktami i transportem (katering), wypożyczanie krzeseł, stołów, bielizny i zastawy stołowej, wynajmowanie sal na posiedzenia, bale, koncerty, konferencje, pokazy, wystawy, organizowanie przyjęć okolicznościowych | | | |