*Właściciele hoteli i restauracji, a także pośrednicy finansowi zapłacą niższe składki za swoich pracowników na ubezpieczenia społeczne - donosi „Rzeczpospolita”. Wszystko za sprawą obniżki - z 0,90 proc. do 0,67 proc. - obciążenia z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych. *
Pracownicy hoteli i restauracji oraz pośrednictwa finansowego, to według ustawodawcy grupy zawodowe, które charakteryzują się najniższym współczynnikiem wypadkowości w miejscu pracy. Według przepisów zawody te zostały przyporządkowane do najniższej - drugiej - kategorii ryzyka. Przekłada się to na najniższy poziom stopy procentowej składki na ubezpieczenia społeczneubezpieczenia społeczne, która zgodnie za przepisami, dla tych zawodów wynosi 0,67 proc. wynagrodzenia brutto.
Jednak na mocy dotychczas obowiązujących przepisów właściciele restauracji i hoteli oraz pośrednicy finansowi odprowadzali za swoich pracowników składki na ubezpieczenia wypadkowe nie w wysokości 0,67 proc., a 0,9 proc.
_ Hotelarze i restauratorzy oraz pośrednicy finansowi mają stosować rzeczywisty określony w przepisach poziom stopy procentowej składki na ubezpieczenie wypadkowe. _ Działo się tak ponieważ w przypadku tych zawodów stopa procentowa składki na ubezpieczenie wypadkowe była niższa niż 25 proc. stopy procentowej dla grupy zawodowej o najwyższej kategorii wypadkowości w miejscu pracy (górnictwo surowców energetycznych. A w takiej sytuacji, zgodnie z art. 54 ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków i chorób zawodowych (DzU nr 199, poz. 1673 ze zm.), stopę procentową ustalało się na poziomie 25 proc. najwyższej stopy, która wynosi 3,6 proc. Tak więc pracodawcy w hotelach i restauracjach oraz pośrednictwie finansowym musieli odprowadzać za swoich pracowników składkę na ubezpieczenie wypadkowe w wysokości 0,9 proc.
Sytuacja się zmieniła po wydaniu przez ministra pracy i polityki społecznej 26 czerwca 2007 roku rozporządzenia sprawie różnicowania stopy procentowej składki na ubezpieczenie społeczne z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych w zależności od zagrożeń zawodowych i ich skutków (DzU nr 117, poz. 812). Zgodnie z nim hotelarze i restauratorzy oraz pośrednicy finansowi mają stosować rzeczywisty określony w przepisach poziom stopy procentowej składki na ubezpieczenie wypadkowe.
Gazeta zauważam że pomimo, iż znowelizowane rozporządzenie ukazało się w Dzienniku Ustaw 2 lipca, to odnosi już do składek na ubezpieczenie społeczne z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych należnych od 1 kwietnia 2007 roku.