Klasyfikacja nicejska |
Klasa | Wykaz | Data pierwszeństwa | Numer pierwszeństwa | Kraj pierwszeństwa |
05 | produkty i substancje dietetyczne do celów leczniczych, dietetyczne środki spożywcze, żywność dietetyczna, preparaty wzbogacające, uzupełniające i modyfikujące dietę do celów leczniczych, preparaty wzmacniające do celów leczniczych, suplementy diety | | | |
29 | mięso i jego przetwory, drób, ryby, dziczyzna, przetwory mięsno-tłuszczowe, ekstrakty mięsne, pasztety, jaja, zupy, składniki do sporządzania zup, koncentraty zup, bulion, kostki bulionowe, rosół, jadalne oleje i tłuszcze, owoce, warzywa i grzyby suszone, konserwowane, gotowane i mrożone, zioła suszone, marynaty warzywne, pikle, korniszony, żelatyna do celów spożywczych, galaretki, konfitury, dżemy, marmolada, kompoty, konserwy, flaki, fasolka po bretońsku, bigos, gołąbki, gulasz, leczo, pulpety w sosie pomidorowym, kotlety, klopsy, szaszłyki, golonka, zrazy, placki ziemniaczane, bogracz, grochówka, lasagne | | | |
30 | miód, melasa, sól, sole przyprawowe i peklujące, musztarda, ocet, sosy, keczup, majonez, przyprawy i mieszanki przyprawowe, przyprawy smakowe i zapachowe do artykułów spożywczych, zup, ryb, mięs i potraw kulinarnych, dodatki smakowe do potraw, koncentraty spożywcze, preparaty aromatyczne, esencje spożywcze, sosy-dressingi sałatkowe, sosy do sałat, sosy do mięsa, mięso w cieście, paszteciki, produkty żywnościowe w formie gotowych dań, takich, jak: kanapki, naleśniki, pierogi, placki, pizze, kluski, pyzy, knedle, krokiety, spaghetti, tortille, sushi | | | |