29 | przetwory warzywne, warzywno-owocowe, owocowe, warzywno-mięsne, mięsne w szczególności: ogórki kwaszone, kapusta kwaszona, przeciery warzywne, warzywno-owocowe i owocowe, zwłaszcza: przeciery jabłkowe, przeciery pomidorowe, przeciery ogórkowe, sałatki warzywne, warzywno-owocowe, owocowe, zupy jarzynowe (przetwory), składniki do sporządzania zup, zupy gotowe, koncentraty do sporządzania zup, zwłaszcza koncentraty warzywne, buliony, koncentraty pomidorowe, koncentrat żuru, koncentrat barszczu czerwonego, sok pomidorowy do celów kulinarnych, warzywa i grzyby konserwowane, zwłaszcza: fasolka konserwowa, groszek konserwowy, ogórki konserwowe, korniszony z jarzynami w occie, cebula konserwowana, soczewica konserwowana (warzywa), rośliny strączkowe konserwowane, soja konserwowana spożywcza, papryka konserwowa, pomidor konserwowy, chrzan tarty, oliwki konserwowane, pikle, ziemniaki sterylizowane, ziemniaki zapiekane w cieście, kawior, warzywa i owoce gotowane, mrożone, suszone, liofilizowane oraz kandyzowane, owoce lukrowane, puszkowane, kompoty, konserwy mięsne, konserwy rybne, konserwy z owocami, konserwy z warzywami, konserwy i dania gotowe warzywno-mięsne | | | |
30 | przyprawa cytrynowa, ocet, zwłaszcza ocet warzywny i winny, przyprawy smakowe i zapachowe do artykułów spożywczych, zup, mięs, sosów i innych potraw kulinarnych, pieprz, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, chow-chow (przyprawa), sosy do mięsa, sosy do sałatek, sos pomidorowy, sos sojowy, chutney (ostry, gęsty sos) | | | |