Klasyfikacja nicejska |
Klasa | Wykaz | Data pierwszeństwa | Numer pierwszeństwa | Kraj pierwszeństwa |
29 | chrupki owocowe, chrupki ziemniaczane, chipsy ziemniaczane, daktyle, dżemy, galaretki jadalne, grzyby konserwowane, marmolada, miąższ owoców, mrożone owoce i warzywa, gotowane warzywa i owoce, orzechy preparowane, migdały preparowane, nasiona słonecznika i dyni preparowane, pestki słonecznika i dyni preparowane, konserwowane owoce i warzywa, suszone warzywa i owoce, owoce konserwowane w alkoholu, owoce lukrowane, chipsy owocowe i warzywne, skórki owocowe, pikle, przekąski na bazie owoców, pyłki kwiatowe jako żywność, rodzynki, sałatki owocowe, sałatki warzywne, wiórki kokosowe | | | |
30 | aromaty jako preparaty do żywności, bułki, chleb, ciasta, ciastka, wyroby cukiernicze, ozdoby jadalne do ciast, ciasto w proszku, cukierki, czekolada, galaretki owocowe jako słodycze, gofry, herbata, jęczmień gnieciony, jęczmień łuskany, wyroby z kakao, kasze spożywcze, kawa, kit pszczeli spożywczy, krakersy, kukurydza mielona, kukurydza palona, kukurydza prażona - popcorn, płatki kukurydziane, mąka spożywcza, miód, muesli, napoje na bazie czekolady, napoje na bazie herbaty, napoje na bazie kakao, napoje na bazie kawy, produkty spożywcze na bazie owsa, owies gnieciony, owies łuskany, płatki owsiane, pizze, przekąski ryżowe, przekąski zbożowe, przyprawy, puddingi, ryż preparowany, sosy do sałatek, słodycze, preparowane owoce w czekoladzie jako słodycze, rodzynki i orzechy w czekoladzie jako słodycze, słodziki naturalne, sosy jako przyprawy, sosy do polewania deserów, suchary, preparaty zbożowe, zioła konserwowane jako przyprawy, żywność na bazie mąki, ziarna konsumpcyjne preparowane | | | |
31 | cebulki kwiatowe, groch świeży, grzyby świeże, jagody jako owoce, korzenie jadalne, kukurydza, kwiaty naturalne, kwiaty suszone do dekoracji, migdały jako owoce, orzechy, otręby zbożowe, owoce świeże, rośliny, rośliny suszone do dekoracji, sezam, warzywa świeże, ziarna jako nasiona, ziarna jako zboże, zioła ogrodowe świeże, nasiona jadalne, ziarna jadalne, pestki słonecznika, pestki dyni | | | |