Klasyfikacja nicejska |
Klasa | Wykaz | Data pierwszeństwa | Numer pierwszeństwa | Kraj pierwszeństwa |
29 | sałatki warzywne, sałatki mięsno-warzywne, sałatki rybne, sałatki warzywno-rybne, filety rybne, potrawy na bazie ryb, w tym ze śledzi, galareta drobiowa, galareta wieprzowa, szynka w galarecie, krokiety z kapustą i grzybami, krokiety z mięsem, sałatki owocowe, grzyby konserwowane, flaki, fasolka po bretońsku, bigos, gołąbki, de volaille, placki ziemniaczane, pyzy ziemniaczane, kotlety mielone, smalczyk z cebulą, surówki warzywne, kapusta kwaszona | | | |
30 | kanapki, naleśniki, ciasta przekładane mięsem, pizza, pierogi ruskie, pierogi z serem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem, pierogi z owocami, kluski śląskie, pyzy z mięsem, uszka z grzybami, uszka z kapustą i grzybami, uszka z mięsem, łazanki, kopytka, kluski na parze, pasztety, pasztet mięsny, przyprawy smakowe, majonezy, sos tatarski, zestawy śniadaniowe | | | |
43 | prowadzenie restauracji, prowadzenie barów szybkiej obsługi, prowadzenie barów sałatkowo-garmażeryjnych | | | |