Klasyfikacja nicejska |
Klasa | Wykaz | Data pierwszeństwa | Numer pierwszeństwa | Kraj pierwszeństwa |
05 | preparaty proteinowe uzyskane z produktów roślinnych i zwierzęcych do celów medycznych, do spożycia dla ludzi; produkty farmaceutyczne; substancje dietetyczne dla dzieci i inwalidów, przystosowane do użytku medycznego; żywność dla niemowląt | | | |
29 | preparaty proteinowe uzyskane z produktów roślinnych i zwierzęcych do spożycia dla ludzi; ryby; ekstrakty rybne; galaretki mięsne, rybne, owocowe i warzywne; jaja, mleko, produkty mleczne, mianowicie masło, ser, śmietana, jogurt, twaróg, mleko w proszku i laktoproteina do celów spożywczych; desery dla dzieci, zwłaszcza słodkie dania, składające się głównie z mleka i/lub owoców; desery i słodkie dania, składające się głównie z mleka, zawierające środki wiążące wszelkiego rodzaju; desery i słodkie dania, składające się głównie z owoców; dania gotowe i częściowo przygotowane, głównie z mięsa, drobiu, dziczyzny, ryb, owoców, warzyw, jaj, produktów mlecznych, roślin strączkowych i/lub ziemniaków; zupy; konserwy rybne; jadalne oleje i tłuszcze; wszystkie wyżej wymienione towary także w postaci zamrożonej; wszystkie wyżej wymienione towary także do celów dietetycznych (niemedycznych); dietetyczne artykuły spożywcze i/lub dodatki do żywności do celów niemedycznych, na bazie białek i/lub tłuszczów, z dodatkiem witamin, minerałów, pierwiastków śladowych, zarówno osobno jak w połączeniu, zawarte w klasie 29 | | | |
30 | batony owocowe, składające się głównie z owoców i zbóż, muesli, orzechów i/lub cukru; chleb, herbatniki, ciasta, wyroby cukiernicze, wyroby cukiernicze o przedłużonej trwałości; przekąski na bazie węglowodanów i substancji balastowych z dodatkiem białek, tłuszczów i kwasów tłuszczowych; słodycze, makaron; desery dla dzieci, zwłaszcza słodkie dania, składające się głównie z cukru, kakao, czekolady i/lub skrobi; desery i słodkie dania, składające się głównie z cukru i czekolady, zawierające środki wiążące wszelkiego rodzaju; dania gotowe i częściowo przygotowane, głównie z preparatów zbożowych, ryżu i/lub makaronu; przyprawy; muesli, składające się głównie ze zbóż, owoców, orzechów i/lub cukru; batony zbożowe, składające się głównie ze zbóż, muesli, orzechów, owoców i/lub cukru; gotowe do spożycia potrawy ze zbóż, gotowe i częściowo przygotowane potrawy z otrębów, w tym wyroby cukiernicze; wszystkie wyżej wymienione towary także w postaci zamrożonej; wszystkie wyżej wymienione towary także do celów dietetycznych (niemedycznych); dietetyczne artykuły spożywcze lub dodatki do żywności do celów niemedycznych na bazie węglowodanów, z dodatkiem witamin, minerałów, pierwiastków śladowych, zarówno osobno jak w połączeniu, zawarte w klasie 30 | | | |