Klasyfikacja nicejska |
Klasa | Wykaz | Data pierwszeństwa | Numer pierwszeństwa | Kraj pierwszeństwa |
29 | mleko, śmietana, produkty mleczne, produkty na bazie mleka i śmietany, produkty na bazie serwatki, mleko przefermentowane i produkty z mleka przefermentowanego, mleko skondensowane, produkty z mleka skondensowanego, mleko w proszku i produkty z mleka w proszku, produkty mleczne z dodatkami owoców, soków owocowych, substancji aromatycznych, orzechów, kefiry, jogurty, napoje mleczne, sery, twarogi, twarożki, produkty na bazie sera i twarogu, desery na bazie mleka, śmietany, sera i twarogu, serwatka i inne produkty pochodne mleka do celów spożywczych, kazeina i produkty pochodne z mleka jako białko spożywcze, jaja, masło, produkty z masła, oleje i tłuszcze jadalne, ekstrakty mięsne i zupy | | | |
30 | kawa, herbata, kakao, napoje mleczne na bazie czekolady, kawy, kakao, wyroby cukiernicze, cukierki, czekolada, słodycze na bazie mleka i śmietany, lody spożywcze, sorbety, jogurt mrożony, desery i kremy mleczne mrożone, produkty spożywcze na bazie mleka, kremy, budynie, kleik spożywczy na bazie mleka, ryż, ryż z mlekiem, mąka i produkty z mąki, wyroby piekarnicze, wyroby ciastkarskie, pieczywo cukiernicze, płatki zbożowe, cukier, miód, sosy i sosy do sałat, dodatki do produkcji pieczywa, wyrobów cukierniczych, lodów, skrobia do celów spożywczych, przyprawy, produkty żywnościowe ze skrobi, sosy owocowe | | | |
32 | napoje bezalkoholowe, piwo, napoje owocowe, soki z owoców i warzyw jako napoje, wody mineralne, mleko arachidowe jako napoje bezalkoholowe, mleko migdałowe jako napoje bezalkoholowe, napoje serwatkowe jako napoje bezalkoholowe, syropy i inne produkty do produkcji napojów | | | |