Klasyfikacja nicejska |
Klasa | Wykaz | Data pierwszeństwa | Numer pierwszeństwa | Kraj pierwszeństwa |
29 | mięso, ryby, szynka, drób, dziczyzna, wędliny; suszone, konserwowane i/lub gotowane owoce i warzywa, kompoty, dżemy, przeciery owoce, galaretki, zupy, buliony; konserwy żywnościowe zawierające głównie mięso, ryby, szynkę, drób, dziczyznę i/lub wędliny; gotowe, suszone, gotowane, konserwowane, mrożone dania zawierające głównie mięso, ryby, szynkę, drób, dziczyznę i/lub wędliny; pikantne lub słodkie wyroby przekąskowe z dodatkiem owoców lub warzyw takich jak ziemniaki, aromatyzowane lub nie; chrupki, mieszane orzechy, orzechy w całości, w szczególności gotowe orzechy laskowe i orzechy włoskie, orzeszki ziemne, nerkowce; przekąski koktajlowe przygotowane z wędlin; mleko, mleko w proszku, smakowe żelowane mleko oraz wyroby z mleka ubitego; wyroby mleczarskie, głównie desery mleczne, jogurty, jogurty pitne, musy, kremy, puddingi kremowe, śmietanka, masło, pasty serowe, sery, sery dojrzałe, pleśniowe sery dojrzałe, świeże sery niedojrzałe i sery solankowe, białe sery, twarogi, świeże sery sprzedawane w postaci pasty lub w formie płynnej, smakowe lub nie, napoje składające się głównie z mleka lub wyrobów mlecznych, napoje mleczne zawierające owoce, sfermentowane wyroby mleczne z dodatkami smakowymi lub bez, oleje jadalne, oliwa, tłuszcze jadalne; | | | |
30 | kawa, herbata, kakao, czekolada, cukier, ryż, ryż dmuchany, tapioka, mąka, tarty i placki (słodkie lub pikantne), pizze, makarony z dodatkami smakowymi lub bez i/lub wypełniane, preparaty zbożowe, płatki śniadaniowe, gotowe posiłki składające się głównie z makaronów, gotowe dania składające się w całości lub częściowo z wyrobów cukierniczych, chleb, sucharki, herbatniki (słodkie lub pikantne), wafle, wafle z ciasta naleśnikowego, ciasta, wyroby cukiernicze, wszystkie wymienione produkty zawierające dodatki smakowe lub bez dodatków, pokrywane i/lub wypełniane, pikantna lub słodka żywność przekąskowa zawierająca ciasto używane w piekarnictwie, herbatniki lub wyroby cukiernicze, wyroby piekarnicze, lody jadalne, lody przygotowane w całości lub częściowo z jogurtów, sorbety, jogurty mrożone, mrożona woda smakowa, miód, sól, musztarda, ocet, sosy (przyprawy), słodkie sosy, sosy do makaronów, przyprawy; | | | |
32 | piwo (z lub bez alkoholu), gazowana lub niegazowana woda (mineralna lub inna); soki owocowe lub warzywne, napoje z owoców lub z warzyw, lemoniady, bezalkoholowe napoje chłodzące, piwo imbirowe, sorbety (napoje), preparaty do przygotowywania napojów, syropy do napojów, bezalkoholowe ekstrakty owocowe lub warzywne, napoje bezalkoholowe zawierające niewielkie ilości wyrobów mlecznych, napoje bezalkoholowe zawierające niewielkie ilości mlecznych środków fermentujących, napoje zawierające niewielkie ilości mlecznych środków fermentujących; | | | |