Klasyfikacja nicejska |
Klasa | Wykaz | Data pierwszeństwa | Numer pierwszeństwa | Kraj pierwszeństwa |
29 | owoce, także leśne i warzywa konserwowane, suszone i gotowane, duszone owoce, mrożone owoce i warzywa, sok (do celów kulinarnych), przecier i koncentrat pomidorowy, musy i purée owocowe lub owocowo-warzywne, półprodukty owocowe i/lub warzywne, sałatki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne, pikle; grzyby solone, konserwowane i suszone; galaretki, dżemy, konfitury, powidła, marmolady, kompoty; desery mleczne i śmietankowe, jogurty i kefiry, w tym z dodatkiem owoców lub o smaku owocowym | | | |
30 | wyroby piekarnicze, cukiernicze i słodycze z dodatkiem owoców lub o smaku owocowym; lody i desery mrożone, w tym z dodatkiem owoców lub o smaku owocowym; miód; sosy, sosy słodkie, sosy do polewania deserów, sosy pikantne, sosy do sałat i sałatek, sosy pomidorowe, ketchupy, majonezy, sosy do mięsa i ryb | | | |
31 | produkty rolne, ogrodnicze i leśne, runo leśne świeże, mrożone i przetworzone, w tym świeże grzyby; świeże owoce i warzywa | | | |
32 | piwo i napoje niskoalkoholowe; napoje bezalkoholowe; soki, nektary i napoje owocowe, wieloowocowe, warzywne oraz warzywno-owocowe; przecierowe soki i napoje owocowe, warzywne oraz warzywno-owocowe; soki i napoje, w tym przecierowe, owocowe, warzywne oraz warzywno-owocowe z dodatkiem mikro- i/lub makroelementów i/lub witamin; soki wysokosłodzone; wody mineralne i smakowe; napoje musujące; napoje izotoniczne i energetyczne; produkty do wytwarzania napojów; wyciągi, esencje, koncentraty, zaprawy i syropy; napoje instant, proszki i pastylki do otrzymywania napojów musujących | | | |