Klasyfikacja nicejska |
Klasa | Wykaz | Data pierwszeństwa | Numer pierwszeństwa | Kraj pierwszeństwa |
21 | porcelana, fajans, filiżanki, czajniczki, patery, talerzyki, kubeczki, karafki, naczynia do picia, szklanki do napojów | | | |
29 | galaretki, musy, kremy mleczne, desery na bazie jogurtu, bita śmietana, napoje mleczne, owoce kandyzowane, bakalie, miąższ owoców | | | |
30 | kawa, herbata, napoje na bazie kawy, napoje na bazie herbaty, kawa mrożona, herbata mrożona, napoje na bazie czekolady, lody, sorbety, wyroby cukiernicze, wyroby piekarnicze, słodycze, wafle, batony, czekolady, cukierki, czekoladki, galaretki, galaretki nadziewane, ciastka, puddingi, desery na zimno typu pianka | | | |
32 | napoje bezalkoholowe, piwo, napoje niegazowane, musujące lub gazowane, wody mineralne, wody stołowe, wody źródlane, napoje aromatyzowane, napoje o smaku owocowym i na bazie owoców, soki owocowe i warzywne, nektary, koktajle owocowe, lemoniady, napoje na bazie słodu, napoje izotoniczne, napoje energetyzujące, syropy, ekstrakty i esencje oraz inne preparaty do produkcji napojów bezalkoholowych | | | |
33 | napoje alkoholowe, likiery, wina, kremy, wódki | | | |
35 | zarządzanie w działalności gospodarczej, administrowanie przedsiębiorstwami, organizowanie przedsiębiorstw, tworzenie sieci franchisingowych i zarządzanie takimi sieciami, doradztwo w zakresie organizowania i prowadzenia działalności gospodarczej, działalność reklamowa, pomoc w zarządzaniu przedsiębiorstwami, organizowanie wystaw i pokazów handlowych, zarządzanie restauracjami, pozyskiwanie informacji o restauracjach, usługi doradcze w zakresie restauratorstwa, badanie rynku i analizy kosztów; zgrupowanie na rzecz osób trzecich artykułów spożywczych takich, jak: lody, słodycze, desery, kawa, herbata, napoje oraz innych artykułów takich, jak: wyroby porcelanowe, filiżanki, kubeczki pozwalające nabywcy wygodnie oglądać i kupować te towary w kawiarniach, lodziarniach, kafeteriach, sklepach, hurtowniach a także za pomocą sieci komputerowej | | | |
43 | usługi w zakresie działalności gastronomicznej, usługi w zakresie prowadzenia lodziarni, kawiarni, kafeterii i innych zakładów gastronomicznych oferujących przygotowaną do konsumpcji żywność i napoje, przygotowywanie i sprzedaż żywności "na wynos", usługi gastronomiczne, catering, usługi zaopatrzenia w żywność i napoje, usługi z zakresu zaopatrywania w żywność na zamówienie, także za pomocą sieci komputerowej w systemie on-line, usługi hotelarskie, usługi z zakresu tymczasowego zakwaterowania, wynajmowanie sal | | | |