Klasyfikacja nicejska |
Klasa | Wykaz | Data pierwszeństwa | Numer pierwszeństwa | Kraj pierwszeństwa |
29 | mięso, ryby, drób, dziczyzna, konserwowane, suszone i gotowane owoce i warzywa, galaretki, dżemy, kompoty, jaja, mleko, produkty mleczne, oleje i tłuszcze jadalne, wszystkie wymienione towary także z dodatkiem witamin, suplementów diety, składników mineralnych lub innych substancji odżywczych | | | |
30 | kawa, herbata, kakao, cukier, ryż, tapioka, sago, kawa nienaturalna, mąka i produkty zbożowe, chleb, wyroby cukiernicze i słodycze, miód, melasa (syropy), sól, musztarda, ocet, sosy (przyprawy), przyprawy, wszystkie wymienione towary także z dodatkiem witamin, suplementów diety, składników mineralnych lub innych substancji odżywczych | | | |
31 | produkty rolne, ogrodnicze, leśne oraz ziarna nie ujęte w innych klasach, świeże owoce i warzywa, nasiona, rośliny, wszystkie wymienione towary także z dodatkiem witamin, suplementów diety, składników mineralnych lub innych substancji odżywczych | | | |
32 | wody mineralne i gazowane oraz inne napoje bezalkoholowe, syropy i inne preparaty do przygotowywania napojów, napoje owocowe, soki i nektary owocowe, wszystkie wymienione towary także z dodatkiem witamin, suplementów diety, składników mineralnych lub innych substancji odżywczych | | | |
35 | usługi świadczone w ramach handlu detalicznego i hurtowego, prowadzonego również metodą wysyłkową i za pośrednictwem Internetu, artykułami spożywczymi, produktami rolnymi, ogrodniczymi i leśnymi, ziarnami, kawą, herbatą, napojami bezalkoholowymi i preparatami do przygotowywania napojów, urządzeniami i akcesoriami do parzenia, podawania, spożywania napojów | | | |
43 | usługi barów, restauracji, kawiarni, kafeterii, herbaciarni, cateringu | | | |