Klasyfikacja nicejska |
Klasa | Wykaz | Data pierwszeństwa | Numer pierwszeństwa | Kraj pierwszeństwa |
29 | Buliony, drób, ryby, filety rybne, galaretki jadalne, mleko, produkty mleczne, twaróg, kiełbasy, konserwy mięsne, masło, dżemy, margaryny, marmolady, mięso, dziczyzna, oleje jadalne, tłuszcze jadalne, sałatki mięsne, rybne, warzywne, owocowe, surówki owocowe, desery owocowe, kompoty, pikle, potrawy na bazie ryb, wyroby wędliniarskie, surówki, pasty kanapkowe, pasty serowe, sery, bekon, flaki, podroby, mięczaki i skorupiaki, wyroby z ziemniaków, tym chipsy, frytki, ziemniaki gotowane, przysmażane, placki ziemniaczane, kluski ziemniaczane, dania jednogarnkowe takie jak: zupy, rosoły, gulasze, gotowe mięsne zestawy obiadowe, pasztet, sznycle, gołąbki, kotlety, wątróbka, szaszłyki, sajgonki | | | |
30 | budynie, bułki, chleb, ciasta, wyroby piekarnicze, czekolada, kakao, kawa, herbata, lody, kremy, majonezy, makarony, mąka, paszteciki, pizze, sosy owocowe, do sałatek, słodycze, smarowidła do chleba składające sie zwłaszcza z cukru, kakao, nugatu, mleka i tłuszczów, wyroby garmażeryjne w tym pierogi, pyzy, kołduny, uszka, kopytka, placki, krokiety, naleśniki, łazanki, potrawy z przetworzonych nasion zbóż, przyprawy, sosy do mięs, galaretki owocowe jako słodycze, galaretki spożywcze nie do celów medycznych, owoce w cieście, leguminy, desery złożone z lodów, owoców, bitej śmietany i dodatków smakowych | | | |
32 | napoje bezalkoholowe, soki owocowe, preparaty do przygotowywania napojów, piwo | | | |
33 | napoje alkoholowe, aperitify, ekstrakty alkoholowe | | | |
39 | pośrednictwo transportowe, przewożenie ładunków, transport samochodowy, spedycja, transport pasażerski | | | |
43 | prowadzenie restauracji, barów, kantyn, kawiarni, stołówek, przygotowywanie dań na zamówienie | | | |