Klasyfikacja nicejska |
Klasa | Wykaz | Data pierwszeństwa | Numer pierwszeństwa | Kraj pierwszeństwa |
29 | mięso, ryby, drób, dziczyzna, wyroby z mięsa, drobiu, dziczyzny, wędliny, podroby, ekstrakty mięsne, ekstrakty z jarzyn, ekstrakty z owoców, konserwowane, suszone i gotowane owoce i warzywa, wyroby z owoców i warzyw, galaretki, dżemy, powidła, kompoty, jaja, mleko, produkty mleczne, sery, oleje i tłuszcze jadalne, grzyby i wyroby z grzybów, orzechy i nasiona jadalne oraz wyroby z orzechów i nasion jadalnych, zioła i wyroby z ziół | | | |
30 | kawa, herbata, napary inne niż do celów leczniczych, mąka i produkty zbożowe, makaron, chleb, wyroby cukiernicze i słodycze, ciasta, ciastka, herbatniki i inne wyroby piekarnicze, lody, sorbety, miód i wyroby pszczelarskie, melasa, syropy, drożdże, proszek do pieczenia, sól, musztarda, majonez, ocet, sosy, gotowe sosy zawierające przyprawy, przyprawy, czekolada i inne preparaty spożywcze zawierające kakao, dania przygotowane, zupy i buliony, naturalne żele i żywice jako środki spożywcze | | | |
31 | produkty rolne, ogrodnicze, leśne oraz ziarna nie ujęte w innych klasach, siano, żywe zwierzęta, świeże owoce i warzywa, nasiona, rośliny i kwiaty naturalne, karma dla zwierząt, słód, produkty rolne, takie jak: olejki eteryczne, korek, koszenila, wełna, wiklina, len międlony | | | |
32 | piwo, wody mineralne i gazowane oraz inne napoje bezalkoholowe, napoje owocowe i soki owocowe, syropy i inne preparaty do produkcji napojów, napoje z ekstraktów roślinnych | | | |
33 | napoje alkoholowe, nalewki, miody pitne, wina, wino z wytłoczyn winogronowych, wódka, grzańce, śliwowice, gruszeczniki, jabłeczniki, wiśniówki, kirsze, likiery, ekstrakty owocowe z alkoholem, napoje alkoholowe zawierające owoce, aperitify, koktajle | | | |